Slovakias statsminister Robert Fico har opptrådt offentlig for første gang siden attentatet i mai. Vakkert oppsummerte han landets kristenkonservative arv og roste Viktor Orbáns fredsinitiativ: – Han taler fredens sak – ikke krigens. 

De lange linjer

Fico ble i midten av mai skutt  av en 71 år gammel mann, noe som sendte ham på en flere dagers seilas i det kritiske farvannet mellom liv og død. 

Fico er fremdeles ikke fullstendig restituert, men han benyttet nylig en nasjonal, kristen høytid til en offentlig opptreden. Der trakk han på få minutter opp lange sivilisatoriske linjer som tydeliggjorde Slovakias tidlige inntreden i den kristne kulturkrets.

Fredens – ikke krigens sak 

I talen som ble holdt før Ungarns statsminister Viktor Orbán utvidet sin fredsturné til også å omfatte Beijing, roste Fico Orbán for sitt ukrainske fredsinitiativ og sa at han så gjerne skulle ha reist med – om bare helsen hadde gitt ham den nødvendige akkreditering. 

Fico understreket nødvendigheten av å tale fredens sak – ikke krigens – om en ytterligere eskalering skal forhindres i Ukraina. 

Karikerer den vestlige sivilisasjon

Fico benyttet også anledningen til å advare mot «progressive og liberale ideologier som skader landet» og vil ikke at landets lovverk og konstitusjon «skal tilpasses moteluner som skifter fra dag til dag»: 

– Jeg ønsker ikke at Slovakia skal være blant de landene som karikerer den vestlige sivilisasjon.

Ekte europeisk konservatisme

Robert Ficos tale er en god påminnelse om hva ekte europeisk konservatisme er – om hva tradisjonsbundne verdier er – uavhengig om man er slovak eller ei: 

Orban på fredsrunde, tar Nato-toppmøtet på sengen

Viktor Orbán snakker om fred. Fryktelig irriterende, synes EU

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.