Robert Fico (59) ser ut til å klare seg etter en 3,5 timer lang operasjon. Men det var nære på. Hvem er attentatmannen Juraj Cintula?

– Fico ble hardt skadet. En kule gikk gjennom magen og den andre traff hoften. Han ble straks kjørt til sykehus og lagt på operasjonsbordet, sa Taraba til BBC onsdag kveld.

Fico ble skutt på kloss hold da han hilste på tilhengere utenfor et kulturhus etter et regjeringsmøte i gruvebyen Handlova onsdag ettermiddag. Ifølge øyenvitner ble det avfyrt fem skudd.

Skytingen var politisk motivert, ifølge regjeringen.

Cintula ser ut til å høre hjemme på venstresiden.

Men det er ikke alle enige i. Euronews siterer en ungarsk journalist som hevder at Juraj Cintula var medlem av en prorussisk milits. Den informasjonen serverer også NRKs korrespondent lytterne og hun nevner ikke at det finnes opplysninger som ikke er forenlig med en slik fremstilling. Det reiser spørsmål om noen forsøker å bruke attentatet mot Fico.

 

De politiske rivningene i Vesten slår inn også når det skjer et politisk attentat. Det er i seg selv foruroligende. En kommentator SkyNews intervjuer går langt i å legge skylden på Fico selv for at han ble forsøkt drept. Med sin nøytrale dreining i Ukraina-krigen har han skapt splittelse og splittelse fører til splid og hat. Fico kom på kant med Brussel, han truet fronten mot Russland. Han søkte mot Orban og kanskje Meloni også hadde blitt med? Da hadde EUs felles linje i krigen raknet, sier kommentatoren og forstår ikke at han antyder at noen kan ha hatt interesse av å rydde Fico av veien.

Denne tankegangen er i overensstemmelse med den rådende  som ikke tillater slinger i valsen. Den forsøker å knytte høyresiden som er mot masseinnvandring, ser positivt på Trump, til Putin. Det er en populistisk intolerant propaganda som kan ha endt med et politisk attentat.

Den sittende eliten frykter en høyredreining ved EU-valget, men kan ha fyrt opp under den.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.