Zuzana Caputova: Kjære medborgere, vi vil gjerne henvende oss til dere i dette spesielle øyeblikket, jeg som sittende president og Peter Pellegrini som påtroppende president.

Vi står her sammen fordi vi ønsker å sende et signal om forståelse i denne spente situasjonen. Det er naturlig å ha ulike meninger, og vi har også ulike meninger. Men vi er begge mennesker, politikere, som er enige om hva som er viktigst for samfunnet akkurat nå. Og det er behovet for å roe ned situasjonen.

Som samfunn lever vi i en tid med mange konflikter, men la oss ikke bringe dem opp på hatets nivå. Vi er ett land, ett folk, og sammen med minoritetene utgjør vi et menneskelig fellesskap som lever sammen i denne tiden på dette territoriet.

Samtidig er vi helt enige om å fordømme volden og den avskyelige handlingen som fant sted i går ettermiddag. Angrepet på statsminister Robert Fico er en menneskelig tragedie, men det er også et angrep på det demokratiske etablissementet. Nå tenker vi sammen på at Robert Fico må komme seg raskt.

Sist, men ikke minst, vil vi oppfordre alle til å ta ansvar. La oss komme oss ut av den onde sirkelen av verbale angrep, og la oss slutte å skylde på hverandre. Det som skjedde i går, var en individuell handling, men det akkumulerte hatet var en kollektiv handling.

I dag ble den valgte presidenten og jeg enige om å invitere alle lederne for de politiske partiene i parlamentet til et møte for å roe ned den anspente stemningen i samfunnet og utvetydig avvise enhver form for vold.

Vi politikere må først og fremst ha makt over oss selv, over følelsene våre, hvis vi ønsker å utøve offentlig makt i staten. Så la oss alle ha kontroll over hvordan vi tenker, snakker og handler. For det vi tenker på, er det vi blir. Og nå må vi alle bli litt bedre mennesker.

Peter Pellegrini: Jeg ble forferdet, ikke bare som kommende president, men også som menneske. Som fremtidig president er jeg forferdet over hvor hatet mot en annen politisk oppfatning kan føre hen. Og som menneske er jeg forferdet over at en demokratisk valgt regjeringssjef kjemper for livet etter et attentat.

Vi må være veldig tydelige: Attentatet på statsministeren er et attentat på demokratiet.

Inntil i går var den slovakiske republikken utsmykket med evnen til å løse alle politiske kriser på en konstitusjonell og demokratisk måte. Vårt hjemlands skjebne ble avgjort av innbyggerne i valglokalene, ikke av bevæpnede bøller i gatene.

Hvis vi skal forsones som nasjon, og hvis slike attentat på demokratiet aldri skal gjenta seg, må alle vise et stort ansvar: politikere, opinionsledere, samfunnsgrupper og medier.

Dette attentatet fortjener å bli fordømt kollektivt og utvetydig. Et slikt skritt kan deretter følges av forsoning av nasjonen og en nedtoning av lidenskapene. Det er vårt eneste håp for fremtiden – Slovakia må i dag velge fredens og den tøylede lidenskapens vei.

Vi må ikke svare på hat med mer hat, for da vil ondskapen ikke opphøre.

Jeg oppfordrer derfor alle politiske partier i Slovakia til å innstille valgkampen til EU-parlamentet. Valgkampen fører naturlig nok med seg konfrontasjoner, kjefting og gjensidige beskyldninger politikere imellom. Men ytterligere konfrontasjoner er det siste Slovakia trenger i dag.

Jeg ber dere derfor om å innstille valgkampen, i det minste inntil situasjonen har roet seg og vi vet mer om etterforskningen av denne avskyelige handlingen.

Jeg er også overbevist om at ingen av politikerne vil utnytte denne tragiske situasjonen til å score politiske poeng.

Attentatet på statsministeren og demokratiet bør ikke være et instrument i den politiske kampen. Tvert imot, hvis det er noe det slovakiske folket har et presserende behov for i dag, så er det i det minste en grunnleggende konsensus og enhet i den slovakiske politiske representasjonen. Og om ikke konsensus, så i det minste siviliserte måter å diskutere på.

Kjære medborgere, jeg henvender meg til hver og en av dere i denne vanskelige stunden. La alle spørre seg selv om dette er den tilstanden vi som nasjon ønsket å komme til.

La ham spørre seg selv hva han kan gjøre personlig, i livet sitt, i familien, på arbeidsplassen, blant venner eller på sosiale nettverk, for å bidra til å forhindre at noe slikt noen gang skjer igjen.

Hver eneste borger i Slovakia har muligheten til å skape fred, ro og samhold i samfunnet.»

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.