Nytt

Bildet: Drapene på Jan Kuciak og kjæresten har utløst sterke reaksjoner i Slovakia. Det er mistanke om korrupsjon og infiltrasjon av italiensk mafia. Foto: Radovan Stoklasa/Reuters/Scanpix

Titusener av mennesker demonstrerte i Slovakia fredag og krevde at presidenten avsettes etter at en journalist ble funnet drept forrige måned.

«Fico, gå av!», «Skam!» og «Ikke la Slovakia bli en mafiastat» var noe av det man kunne lese på plakatene til de anslagsvis 40.000 menneskene som hadde samlet seg i Bratislava fredag. Tusener av demonstranter samlet seg også i andre deler av landet. Det er den største demonstrasjonen som er blitt holdt i landet siden Fløyelsrevolusjonen i 1989.

Det har haglet med kritikk mot statsminister Robert Fico etter at 27 år gamle Jan Kuciak og kjæresten ble funnet døde i sitt hjem i Bratislava 25. februar. Kuciak var ansatt i nyhetsnettstedet Aktualne.sk og ble drept rett før han skulle publisere en sak om påstått korrupsjon på høyt politisk nivå og med koblinger til italiensk mafia.

Opposisjonen og president Andrej Kiska har kritisert Fico for å ha ignorert landets etterretningstjenestes rapporter om italiensk mafias innflytelse i Slovakia de siste årene.