Nytt

Det konservative partiet SDKU og den øvrige konservative opposisjonen fikk flertall i nasjonalforsamlingen ved gårsdagens valg i Slovakia. Slovakia er det tredje sentraleuropeiske landet hvor konservative har fått flertall. Valgene i både Ungarn og Tsjekkia i vår førte til at sentrum-venstre-regjeringer måtte gå av og at høyresiden overtok.

Det sosialdemokratiske regjeringspartiet Smer-SD, som mistet flertallet i nasjonalforsamlingen, ble likevel det største partiet med 35 prosent av stemmene, og nåværende statsminister Robert Fico sier han vil prøve å danne en ny koalisjonsregjering med et av opposisjonspartiene:

– Dette er en oppslutning som gir oss rett til å akseptere et mandat fra presidenten til å danne regjering, sa Fico på en pressekonferanse.

– Vi er klare til det. Det er vanskelig å spå hva som skjer videre, tilføyde han.
79 av 150 plasser

Da stemmene fra 99,5 prosent av valglokalene var talt opp, lå det konservative partiet SDKU og resten av opposisjonen an til å få 79 av nasjonalforsamlingens 150 plasser.

– SDKU er blitt det nest største partiet med 15,4 prosent av stemmene og sier at landet bør få en ny regjering. La meg takke dem som hadde tillit til at vi kan finne en løsning og raskt sparke i gang Slovakia, stoppe maktarrogansen. La meg si at ønsket er at landet igjen skal kalles Europas tiger, sa SDKU-leder Iveta Radicova i en kommentar til resultatet.

Hun sa hun allerede hadde møtt lederne for de framtidige allierte i en sentrum-høyre regjering, melder NTB.

Den sosialdemokratiske regjeringen har bestått av en koalisjon mellom Smer-SD og to små nasjonalistpartier på ytre høyre fløy.

NRK: Slovakias Fico vil fortsette tross nederlag