En gummibåt blir påtent og senket etter å ha blitt forlatt av migranter plukket opp av den Malta-baserte frivillige organisasjonen (NGO-en) Migrant Offshore Aid Station (MOAS) utenfor kysten av Libya den 14. april 2017. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix (utsnitt).

 

I en utenriksmelding fra NTB klokken 22:26 i går kveld, som straks ble offentlig­gjort i Nett­avisen, kunne man lese om hvordan libyske myndig­heter nå et stykke på vei lykkes i å stanse båt­migranter på vei ut mot 12-mils­grensen:

Torsdag og fredag ble over 900 båt­flyktninger berget utenfor Libya, opplyser den italienske kyst­vakten. En talsmann for den libyske marinen sier samtidig at kyst­vakten fredag stanset fem gummi­båter og to trebåter med over 570 migranter om bord.

Talsmannen, general Ayoub Qassem, sier båtene ble eskortert av libyske menn på vann­scootere. Tre av dem ble pågrepet av kyst­vakten.

– Migrantene er afrikanere, bangladeshere, egyptere, marokkanere. De leveres til internerings­senteret i Zawiya, sier generalen.

NTB-meldingen forteller imidlertid ikke noe om den drama­tikken som de samme fartøyene ble gjenstand for under trans­porten tilbake til det libyske fastlandet.

I en melding fra det italienske nyhets­byrået ANSA går det derimot frem at båtene ble beskutt fra land på veien tilbake. En migrant ble drept og to såret under skytingen, alle tre fra Bangla­desh – dette ifølge en offisiell kunn­gjøring fra Libyas marine:

Det var en gruppe på fem gummi­båter og to fisker­båter med totalt 570 migranter ombord på vei til havnen i Zawiya vest for Tripoli, som ble beskutt etter å ha blitt avskåret av den libyske kyst­vakten. Det går frem av en melding sendt til ANSA av admiral Ayob Amr Ghasem, som er talsmann for den libyske marinen. Det kom «skudd fra en væpnet gruppe ved kysten og fra to glass­fiber­båter en sjømil fra havnen» i Zawiya […] «Angreps­mennene tok deretter flukten fatt…»

ANSA-meldingen ser ikke ut til å være omtalt i andre nasjonale medier av noen størrelse enn Il Fatto Quotidiano, som er den største anti-establishment-avisen i Italia. Det er bemerkelsesverdig at et mord på en migrant utelates i dekningen, samtidig som migranters dødsfall som følge av ulykker til havs blir dekket.

For noen dager siden kunne også Midtøsten-korres­pondent Lorenzo Cremonesi fortelle at den libyske kyst­vakten ble beskutt i rom sjø. Etter hvert som den libyske kyst­vakten tar kraftigere midler i bruk i forsøket på å stanse migrant­trafikken, møtes den altså med veritabel krig­føring – på land, nær land og på åpent hav.

Det er nærliggende å tenke at det er menneske­smuglerne selv som står bak et forsøk på å beskytte sin egen butikk. Personene det dreier seg om, benytter uansett militære virke­midler mot libyske myndig­heter som aner­kjennes av vestlige land. Det ville være på tide å trappe opp det militære svaret.

 

ANSA – Il Fatto Quotidiano