Nytt

Migranter i ferd med å hentet ombord i skipet Aquarius utenfor kysten av Libya den 18. mai 2017. Foto: Kenny Karpov / Reuters / Scanpix.

 

Den 18. mai ble 2300 migranter, et nær rekordartet antall, plukket opp på grensen til Libyas territorial­farvann i hele 22 forskjellige operasjoner koordinert av den italienske kystvakten.

Fra tre- og gummibåter ble migrantene hentet ombord på forskjellige fartøy, herunder skipet Aquarius som opereres av SOS Méditerranée og Leger uten grenser. Med kysten av Libya innenfor synsvidde ødela den libyske kystvakten noen av båtene for å unngå gjenbruk.

Med på Aquarius, skipet identitær­bevegelsen ville hindre i å legge ut fra Catania, var Reuters Roma-korrespondent Steve Scherer. Han skriver samme dag. Mannskapet på NGO-skipet kommer med gladnytt til de ombord­stegne, som vanskelig kan ha krav på asyl:

«In a few days you will be in Italy, in Europe. Libya is over,» each group was told in English or French, often drawing applause and cheers of joy from those who were not too exhausted, seasick or traumatized from their journey.

Nigerians, Sudanese, Moroccans, and Bangladeshis were among those rescued by the Aquarius.

Scherer konstaterer at NGO-ene ikke er fornøyd med Italias utenriks­politiske initiativer. Libya har blokkert 600 migranter samme dag:

To try to give the United Nations-backed government in Tripoli more power to stop people smuggling, Italy and the European Union are equipping and training the coast guard to patrol these waters and turn back migrant boats.

But humanitarian groups dispute this strategy, saying returned migrants will be put in detention centers controlled by the Tripoli government, where they can be held indefinitely in appalling conditions, and are given little food and no medical care.

De betrakter med andre ord taxi­trafikken som en moralsk plikt, som formodentlig anses som stående over lovlydigheten. Den twitrende korrespondenten, som også gjengir migrantenes vitnesbyrd ukritisk, ser ut til å være enig:

Noe av det mest fascinerende med mega-operasjonen sist torsdag, er at det knapt er noen store vestlige medier som rapporterer om det store antallet migranter som er plukket opp på bare én dag. Scherers Reuters-melding er ikke gjengitt av noen viktige medier. Det er som om det unormale er blitt den nye normaliteten, eller som om medie­bransjen bare motstrebende forteller om invasjonen. Selv en sympatiserende rapport er upassende.

AFP lager en kortfattet melding, som gjengis samme dag hos Le Figaro. Dekningen i Japan Times er bedre enn i en av Frankrikes to viktigste aviser. I Italias viktigste avis, Corriere della Sera, har papirutgaven dagen etter en mikroskopisk notis nederst til venstre på side 5:

Invasjonen har altså ikke tatt slutt, den bare pågår i nesten total stillhet.

 

Reuters