Migranter går i land på Sicilia fra MOAS-skipet Phoenix den 6. mai 2017. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

 

Omlag 3500 migranter er de siste dagene blitt plukket opp utenfor kysten av Libya, og de 900 første gikk onsdag i land på Sicilia fra to forskjellige skip, går det frem av en AFP-melding som ikke ser ut til å være gjengitt i andre større medier enn Daily Mail.

Skipene tilhører henholdsvis Italias kystvakt og den Malta-baserte organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS):

The early morning saw a coast guard vessel with 481 migrants aboard reach the southern Sicilian port of Pozzallo, while the Phoenix vessel of Maltese NGO Moas began disembarking 422 more further up the coast at Trapani.

Fire andre skip tilhørende hver sin frivillige organisasjon er også på vei til Italia:

Vessels from four other NGOs — Medecins sans Frontieres (MSF), SOS Mediterranee, Save the Children and ProActiva Open Arms — were on their way to Italian ports with a cargo of some 2,700 more migrants, including many children, picked up Tuesday, those organisations said.

Hva som menes med «many children» får vi ikke vite, om enn AFP dveler ved et nyfødt barn fra Kamerun som har fått navnet Christ. De eneste tallene som foreligger om de ilandstegne, ser ut til å finnes i La Repubblica og vedrører dem som gikk i land i Pozzallo, hvor 45 kvinner og 60 barn var blant de 481 ilandstegne – med andre ord nesten 80 % voksne menn. Il Giornale rapporterer om ikke svært forskjellige proporsjoner ombord på fartøyet til Proactiva Open Arms.

Ankomstene aktualiserer naturligvis Italias forsøk på å få andre EU-land til å bistå med håndteringen av invasjonen. Il Sole 24 Ore skriver at Frontex-sjef Fabrice Leggeri toer sine hender. Under møtet om saken i Warszawa i går sa Leggeri at han ikke vet om andre villige stater, at problemet er komplekst, og at det uansett ikke ligger innenfor Frontex’ mandat å løse politiske problemer, som det her dreier seg om.

I mellomtiden kan TGCOM24 rapportere at statsminister i Tripoli-regjeringen Fayez Al Sarraj foreslår å gå til flyangrep mot menneskesmuglerne, og peker på at man må hindre disse i å få levert drivstoff. En konkret mann.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂