Nytt

Afrikanske migranter som ble plukket opp av spanske Proactiva Open Arms 34 km nord for Sabratha, Libya 3. februar. (Reuters/Giorgos Moutafis)

Som tidligere nevnt har rapporteringen nesten opphørt, men migrantene fortsetter å strømme ut fra libyske havner.

En AFP-melding som ble offentlig­gjort lørdag, men knapt er gjengitt i store europeiske medier, redegjorde for trafikken i tiden torsdag til fredag i uken som gikk. På bare fire dager ble 10.000 personer plukket opp.

Fredag ble drøyt en tredjedel av migrantene sendt tilbake:

More than 3,400 migrants were rescued off the coast of Libya on Friday, bringing to about 10,000 the total number rescued over four days, according to Libyan and Italian officials.

On Friday, more than 1,200 migrants were rescued by Libyan ships and taken to Tripoli or Zawiya, about 50 kilometres (31 miles) west, while the Italian coastguard and commercial boats rescued 2,200 others and took them to Italy.

De tre dagene i forveien hadde også stor trafikk:

Another 6,400 were picked up between Tuesday and Thursday, but at least 35 people drowned on Wednesday when a powerful wave struck their vessel, pitching them into the sea as a rescue ship was distributing life jackets.

AFP oppgir ikke destinasjonen deres, men i en melding fra International Organization for Migration redegjør organisasjonens talsmann Flavio Di Giacomo for situasjonen to av de tre dagene:

Mr. Di Giacomo further explained that the balance of some 4,129 migrants rescued on Tuesday and Wednesday are expected to land in Italian ports during the day today, Friday

Selv om noen flere enn før nå sendes tilbake til Libya, kan vi likevel konstatere at de aller fleste fortsatt blir fraktet til Italia. Største­parten av personene det er tale om, kommer fra Afrika sør for Sahara, men det er også mange fra Bangladesh.

Med denne farten ville det komme mer enn en halv million migranter sjøveien fra Libya til Europa i løpet av 2017. Det skal kanskje godt gjøres å holde dette tempoet jevnt oppe utover året, men med det nesten totale fraværet av voksne mennesker i europeisk styre og stell for tiden, må man i alle fall regne med at Italia vil motta mange flere enn de 181.000 båtmigrantene som kom i fjor.

 

Yahoo News