EUs ministre for innvandring og migrasjon samles fredag til et hastemøte for å forsøke å bilegge striden mellom Frankrike og Italia om hvem som hadde ansvaret for å ta hånd om 234 migranter fra «Ocean Viking».

Den franske venstresidens avis Le Monde karakteriserer striden slik:

Il intervient deux semaines après la crise diplomatique majeure entre la France et l’Italie au sujet de l’accueil de l’Ocean-Viking et de ses 234 passagers. Une crise qui a cependant permis au nouveau gouvernement d’extrême droite de Giorgia Meloni de faire remonter le sujet au sommet de l’agenda politique du continent.

Den kommer to uker etter den store diplomatiske krisen mellom Frankrike og Italia over mottakelsen av «Ocean Viking» og dens 234 passasjerer. En krise som imidlertid har tillatt den nye høyreekstreme regjeringen til Giorgia Meloni å heve emnet til topps på Kontinentets politiske agenda. (Le Monde)

Unionen knirker, på nytt.

Bakgrunnen er striden mellom Frankrike og Italia om hvem som hadde ansvaret for å ta hånd om migranter som ble plukket opp av det norskflaggede redningsfartøyet «Ocean Viking».

Italia nektet skipet å legge til kai, til tross for at det hadde plukket opp en rekke migranter utenfor landets kyst. Det endte med at skipet la til kai i Frankrike. Flere av de reddede migrantene skal tas inn av Norge.

Et stigende antall ankomster over Middelhavet har ført til økt spenning mellom EU-landene. I 2022 har over 94.000 migranter ankommet Italia over Middelhavet, mot 67.000 i 2021, viser tall fra FNs migrasjonsorganisasjon (IOM). (NTB)

Tyrkia er ikke medlem av EU, men det statlige nyhetsbyrået kommenterer striden med dårlig skjult skadefryd:

French Interior Minister Gerald Darmanin has criticized Mathilde Paris, a lawmaker from the far-right political party National Rally, for «lashing out at the government rather than the Italians.»

Asked about the Ocean Viking row with Italy, in a National Assembly session on Tuesday, Darmanin told Paris: «I am very surprised that lawmakers who call themselves patriots prefer lashing out at the government rather than the Italians.»

The diplomatic row between Rome and Paris started early this month after Italy pushed France to allow the arrival in a French port of a humanitarian ship, the Ocean Viking, with 230 rescued migrants aboard after Rome had repeatedly ignored its requests for disembarking in an Italian port.

Darmanin also recalled that French authorities were the ones who decided to admit those migrants, especially children.

«Indeed, madam, you are not always patriotic when you have to ally yourself with the enemies, those who are attacking France at this moment,» Darmanin noted.

French politicians Marine Le Pen and Eric Zemmour reacted to Darmanin’s declarations.

Speaking to private broadcaster CNews, Marine Le Pen said those remarks were «serious» and that Italy is a friend.

Another far-right politician Zemmour tweeted on Wednesday: «Darmanin you are the only one responsible for the Ocean Viking fiasco. Labeling Italy as an enemy of France is a serious error.» (Anadolu Agency)

Les også:

«Ocean Viking» skaper strid mellom Italia og Frankrike

Båtmigranter fra «Ocean Viking» skal til Norge: Uklart når de ankommer

Kjøp julegavene fra Document!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.