Migranter fra «Ocean Viking» transporteres av fransk politi til en transittsone i et turistområde den 11. november 2022. Foto: Daniel Cole / AP / NTB.

Det franske innenriks­departementet har nektet 123 av de 189 voksne migrantene som i forrige uke kom til Toulon ombord på det norske skipet «Ocean Viking», innreise til Frankrike.

Etter intervjuer med franske asyl­myndigheter er det blitt fastslått at de angjeldende personene ikke har noen rett til å be om beskyttelse, og at de derfor utvises fra Frankrike, melder Corriere della Sera, som siterer kilder i det franske innenriksdepartementet.

Det var fredag 11. november «Ocean Viking», som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée, kom til Toulon med 234 migranter ombord som var blitt plukket opp i Middelhavet utenfor kysten av Libya, for deretter å måtte vente i flere uker før migrantene kunne gå i land i Europa.

Disse fikk imidlertid ikke komme inn i Frankrike, men ble plassert i en transittsone i påvente av at franske myndigheter skulle granske saken deres for å beslutte hvor mange som skal få anledning til å søke asyl.

Og nå viser det seg altså at 123 av dem ikke får innreise, mens de resterende fordeles mellom elleve europeiske land.

I mellomtiden har 26 av de 44 mindreårige migrantene som hadde gått i land fra «Ocean Viking», rømt fra transittsonen, som var blitt improvisert i et turistområde i departementet Var sørøst i Frankrike.

Rømningen har utløst skarp kritikk fra opposisjonspolitikerne Marine Le Pen (Rassemblement National) og Éric Zemmour (Reconquête!). Le Pen synes rømningen er ydmykende for Frankrikes regjering, skriver Corriere della Sera.

* * *

Til tross for at franske myndigheter fastslår at flesteparten av migrantene på «Ocean Viking» ikke har rett til å søke asyl, omtales disse som «flyktninger» av NTB:

Halvparten av mindreårige båtflyktninger har rømt fra fransk mottakssenter

Over halvparten av de mindreårige båtflyktninger som ble satt i land i den franske havnebyen Toulon, har rømt fra mottakssentrene, opplyser myndighetene.

Regionsrådet i Var sier at det var 44 mindreårige uten følge i gruppen på 234 som forrige fredag ble sluppet i land fra det norskregistrerte hjelpefartøyet Ocean Viking. Nå er 26 av dem forsvunnet. Tre stakk av allerede dagen etter, og de øvrige i løpet av de siste dagene.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har sagt at 44 av de 234 båtflyktningene skulle bli deportert til sine hjemland så snart deres helsetilstand tillater det. Det er uklart om det er den samme gruppen på 44 det er snakk om.

De 234 flyktningene som fikk gå i land, kommer fra Eritrea, Syria, Bangladesh, Pakistan og en del andre land. Blant de mindreårige var det barn helt ned i tre års alder. (NTB)

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.