Nytt

Italia har brukt 40 % mer enn i fjor på båtmigranter og nå er det valgt flere politikere i nord som sier nei til å ta flere.

Båttrafikken er ved å bli storpolitikk, både nasjonalt og på europeisk nivå. Den humanitære industrien har fått sitt ønske oppfylt: Krigsskip plukker opp båtmigranter i tusentall, men ingen vil ha dem. Det begynner å fylles opp i mottakene.

libya.packed.like.sardines

Foto: Bilder som dette skremmer mer enn det vekker medfølelse hos europeerne, spesielt fordi den humanitære lobbyen aldri så mye som antyder at det kan være grunn til å være restriktiv eller forsiktig, men dundrer løs med vår plikt til å redde og motta. Folk lurer på hvor det vil ende.

Når det samtidig kommer frem at det sitter en halv million og «trykker» i Libya, begynner panikke å spre seg i Europa. Politikerne skjønner at de må lære å si nei. Men det sitter langt inne.

I Nord-Italia har de begynt. Der har man ikke en ødsel stat til å drysse penger over problemene, som i Norge.

Over the weekend, nearly 6,000 migrants were rescued by an array of European military vessels, including 2,371 who were saved on Sunday from 15 boats that ran into difficulty shortly after smugglers set off with them from Libyan shores, the Italian coast guard said.

Two German military ships brought a total of some 1,400 people to Sicilian ports Sunday, a day after they were rescued.

Mayors of Sicilian and other southern towns have warned for months they’ve run out of room for migrants, and thousands of the rescued are being resettled in shelters in central and northern Italy while their asylum requests are processed.

Among the north-based Italian politicians refusing to accept more migrants Sunday was newly-elected Liguria Gov. Giovanni Toti. Toti’s candidacy was backed by his mentor, former center-right Premier Silvio Berlusconi, and by the anti-immigrant Northern League party, which was bolstered by results in balloting for governorships a week ago.

In Lombardy, whose capital is Milan, longtime League leader, Gov. Roberto Maroni, asked followers on Twitter if they agreed with him that «Lombardy mayors must refuse to welcome clandestine migrants» sent by the national government or else face regional funding cuts as punishment.

Når ledende politikere kan fortelle at dette bare er begynnelsen, inntrer begynnende panikk. FN forsøker å dempe, for UNHCR går jobben med å hjelpe migrantene foran alt, også sannheten. Det er en kortsiktig strategi som kan vende befolkningen mot hele flyktningkonvensjonen.

Fueling pledges to welcome no more migrants in their regions was a warning Saturday from Britain’s defense secretary, Michael Fallon, that hundreds of thousands of migrants might be in Libya, poised to attempt the perilous sea crossing over the summer months.

An U.N. refugee agency official, Carlotta Sami, called such figures speculation. But Northern League leader Matteo Salvini cited the huge figure when he spoke about «an alarm» of a flood of migrants.

Når man tenker på tallene for lille Norge – 5.500 i mottak som har fått opphold, og enda flere hvis søknader er til behandling, er tallene for Italia små.

Also pledging his region won’t accept more rescued migrants was Veneto Gov. Luca Zaia, a Northern League proponent who scored a resounding victory for a second term in the May 31 vote. «First of all, we must do away with the illusion that we can support and manage a biblical exodus,» he said in an interview in Corriere della Sera daily Sunday.

Zaia contended his northeastern Veneto region, home to many family-run or medium-sized businesses, had no more room for migrants.

According to Interior Ministry figures, as of early May, Veneto was sheltering some 3,000 rescued migrants, or 4 percent of the national total. By comparison, Sicily, where unemployment is chronic, was sheltering 16,000 migrants for 22 percent of the total, while the more affluent region of Lazio, including Rome, had about half that number, for 12 percent, and Maroni’s Lombardy had some 6,600, or 9 percent of the total.

Italienerne vet at migrantene ikke blir værende, de reiser videre nordover, til slekt og venner i Nord-Europa.

http://www.nytimes.com/aponline/2015/06/07/world/europe/ap-eu-italy-migrants.html