Nytt

Migranter venter på å gå i land fra det spanske NGO-skipet «Open Arms» på havnen i Pozzallo den 17. mars 2018. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix.

 

Påtalemyndigheten i Catania tok søndag fartøyet «Open Arms» i arrest mens det lå til kai på havnen i Pozzallo på Sicilia.

Den frivillige organisasjonen (NGO-en) Proactive Open Arms, som driver fartøyet, er mistenkt for menneskesmugling, skriver italienske medier – herunder Corriere del Mezzogiorno, La Repubblica og Il Giornale.

Bakgrunnen er at Open Arms den 15. mars unnlot å overlate 218 migranter som NGO-en hadde plukket opp på havet 70 nautiske mil nord for Libya, til den libyske kystvakt for retur til det nordafrikanske landet – i strid med internasjonale avtaler og uttrykkelig ordre fra redningssentralen i Roma.

Open Arms tok deretter en selvstendig beslutning om å befordre migrantene til den sicilianske havnen, hvor de gikk i land lørdag, og statsadvokaten har derfor tatt ut siktelser mot skipets kaptein og koordinator, samt den ansvarlige hos NGO-en.

Vi er beskyldt for å være kriminelle, men det å redde liv burde være den høyeste prioriteten, sier organisasjonens grunnlegger Oscar Camps til dens forsvar. Kapteinens advokat Rosa Emanuela Lo Faro sier i en kommentar at solidaritet nå er blitt en forbrytelse.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.