Skipet «Open Arms» utenfor kysten av Libya den 16. desember 2017. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

Den spanske NGO-en Proactiva Open Arms har mandag kunngjort at spanske myndigheter har nektet organisasjonen å legge ut med skipet «Open Arms» fra havnen i Barcelona for å komme migranter til unnsetning utenfor kysten av Libya.

Det går frem av en AFP-melding som er offentliggjort i The Local.

«We are blocked in a port once again. Port Authority in Barcelona denied permission to Open Arms to sail #Med Central,» the charity based near the Catalan capital wrote in a tweet.

Fartøyet hadde den 28. desember lagt til kai i Barcelona med 311 for det meste afrikanske migranter som var blitt plukket opp utenfor Libya etter at både Italia og Malta hadde nektet å gi «Open Arms» en havn.

I disse dager hadde altså organisasjonen til hensikt å legge ut igjen, men myndighetene legger rettslige hindringer i veien:

In a statement, Spain’s public works ministry, which controls the Port Authority, said Spain has no maritime rescue jurisdiction off the Libyan coast where Open Arms operates and had violated maritime regulations on past rescue missions.

Since the boat lacks permission to dock in countries near where it operates, «it has had to cross the Mediterranean for several days to disembark rescued migrants, putting the safety of the ship, its crew and the people on board at risk,» the statement added.

Det som i praksis er en arrest av «Open Arms», er også et brudd med velkomstpolitikken til den spanske sosialistregjeringen ledet av Pedro Sanchez, som kom til makten i fjor sommer.

Det er derimot ingen tegn til at regjeringen forsøker å unngå at migranter som legger ut fra Marokko, bruker den spanske redningstjenesten som befordringsmiddel for å komme seg til Spania – i praksis også lenger nord i Europa.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.