Migrantene ankommer Italia i flokk og følge, de aller fleste er unge menn fra det nordlige Afrika. Foto: AP Photo/Salvatore Cavalli.

På ett døgn kom det 600 nye migranter i båter fra Nord-Afrika til øya Lampedusa. Tilstandene på den italienske øya nærmer seg kollaps, og lite tyder på at tilstrømningen vil avta.

Den svenske samfunnsdebattanten Jenny Piper følger tett med på migrantstrømmen over Middelhavet til Italia. Nå har utviklingen tatt enda et steg videre, og problemene tårner seg opp for italienske myndigheter.

I et innlegg på sin blogg tar hun for seg den alarmerende situasjonen:

Den italienska ön Lampedusa kämpar hårt för att klara situationen efter att över 600 migranter tagit sig iland under de senaste 24 timmarna, skriver Piper.

Hun fortsetter:

Åtta båtar med 634 personer från Nordafrika, inklusive en 5 månaders bebis, har tagit sig till Medelhavsön söder om Sicilien sedan tisdags morse, vilket genererat överfulla mottagningscenter och ön står nu på randen till kollaps. Över 380 migranter med olika nationaliteter trängdes ombord på en enda fiskebåt och båtarna avlöste varandra.

Forholdene på øya er kritisk, og det nærmer seg kollaps:

De flesta migranter var i dåligt skick och nu bor nästan 1.370 personer på migrantcentret som är gjort för 250 personer. Några migranter som testat negativt för Covid-19 ska flyttas över till Sicilien, men där är migrantcentren också redan överfulla. Cirka 40 migranter från Algeriet ankom även till ön Sardinien.

Italienerne ber nå om hjelp:

Situation på Lampedusa är ohållbar och oacceptabel både för migranterna samt lokalbefolkningen enligt en italiensk senator och den italienska ön sänder nu ut ett nödrop för att få hjälp med de 600 migranterna som kommit det senaste dygnet. Nu kräver man att EU agerar och lyssnar på den italienska regeringen istället för att vända ryggen till.

Det er uklart hvor alle disse migrantene vil ta veien etter hvert. De fleste av de nyankomne ønsker seg «nordover» i Europa, på Lampedusa kan de uansett ikke bli i lengden.

Saken er også omtalt av Arab News.

Den mest interessante sommerlektyren bestiller du hos Document: 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Peder Jensens bok her!