Nytt

Etter inngangen til 2012 har ungdomsgjengenes herjinger i Helsingborg tiltatt med full styrke. Det er bydelen Drottninghög som er rammet, og sitausjonen beskrives som akutt. Bilbranner, trakassering av personer, skyting med raketter mot vektere og kunder som blir skremt fra å handle i forretninger er en del av hverdagen. Politiet har blitt møtt med stenkasting ved utrykning til området.

– Framförallt har situationen förvärrats efter nyår. Det handlar om ungdomsgäng som trakasserar folk, fönsterkrossning och ett enormt smällande med nyårsraketer, säger Bengt Wallin, biträdande närpolischef i Helsingborg.

Han berättar att polisen kontaktats av många personer som är oroliga över den senaste tidens utveckling i området.

– Folk ringer och är förtvivlade över situationen. Bland annat handlar det om näringsidkare som blir trakasserade. Det skrämmer kunder som drar sig för att besöka dem, säger Bengt Wallin.

De senaste månaderna har också flera bränder anlagts i bilar på bland annat Drottninghög. Polisen har tillsatt en särskild grupp som tittar närmare på bränderna.

Poliser som larmades till Drottninghög tidigare i veckan utsattes för stenkastning.

Personal från Securitas, som bland annat sköter bevakningen av parkeringsplatserna på Drottninghög, har beskjutits med raketer. Efter krav från facket Transport får de anställda inte längre åka ensamma till området och ska helst ha poliseskort.

– Vi har inte sett de här problemen i Helsingborg tidigare. Vi har krävt att man ska vara två stycken när man åker på larm till Drottninghög och att man är försiktig. Helst vill vi dessutom att de får eskort av polisen, men det är inte alltid de har möjlighet att åka, säger Ali Shibl, ombudsman på Transport.

Det er sosiale faktorer som blir ansett som årsaken til de krigslignende tiltandene.

– Nu har det skjutit i höjden igen. Bakgrunden är sociala faktorer som man måste arbeta långsiktigt med. Men i väntan på att det händer måste vi göra något åt den akuta situationen, säger Jonas Berg vid polisen i nordvästra Skåne.

http://hd.se/helsingborg/2012/01/20/polisen-gor-ny-kraftsamling-pa/