Nytt

I Stockholm gjennomføres en trygghetsundersøkelse hvert tredje år. Den siste undersøkelsen viser store forverringer fra målingen i 2014.

– Vi ser kraftfulla försämringar jämfört med förra mätningen 2014. Betydligt fler stockholmare upplever otrygghet och var fjärde person i Rinkeby-Kista känner sig otrygg i sitt bostadsområde, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Selv om følelsen av utrygghet er størst i de innvandrertette områdene, så er det ingen deler av Stockholm som slipper unna. 17 prosent er redde for å bli utsatt for vold på offentlig sted. Og mange er blitt redde for å gå ut om kvelden.

– Det har klart skapat minskad rörelsefrihet. Vi kommer aldrig acceptera att friheten gör att vissa går ut mindre bara på grund av ökad otrygghet, säger Anna König Jerlmyr (M).

«Kommer aldri til å akseptere»? Hva betyr det? Det er bare tomme ord ettersom den faktiske situasjonen allerede viser at mange ikke tør å gå ut. Ved et besøk hos venner i Stockholm forrige helg forsto jeg at det ikke er uvanlig å følge tenåringenes bevegelser via mobilen. Som en hjemlig sikkerhetssentral. De bor i et «trygt område» men forteller at innvandrerungdom fra «utsatte områder» beveger seg til andre deler av Stockholm for å lage kvalm. Vi ser det samme i Oslo-området.

Grafene viser dog at det er større forskjeller på hvilke områder hvor folk er veldig redde for å gå utenfor boligen om kvelden:

Det skal satses på flere overvåkningskameraer, mer politi og en trygghetssentral.

Enligt Anna König Jerlmyr (M) har man flera satsningar på gång för att öka tryggheten. Bland annat vill man ha fler kameror, fler poliser och en trygghetsjour. Trygghetsjouren ska jobba stadsövergripande med väktare som kan åka ut till de olika stadsdelarna dygnet runt. Till nästa mandat ska man dessutom satsa 100 miljoner för tryggheten på bland annat centrum och torg.

Trygghetssentralen skal jobbe i samarbeid med vektere. Men ifølge Sverigesradio så trenger også vekterne politibeskyttelse. I området Sylte i Trollhättan (som sikkert er klassifisert som «utsatt» – svensk pk for no-go) får ikke vekterne reise inn uten politieskorte:

Väktare från flera väktarbolag får inte åka till området Sylte i Trollhättan utan poliseskort. Det blir konsekvensen av att facket nu infört skyddsstopp.

Det är avdelning 55 på Transportfacket som infört skyddsstopp för väktare från Nokas och Securitas på Sylte i Trollhättan. Konkret innebär det att väktare inte längre får åka dit utan poliseskort eller att polisen är närvarande.

Anledningen till stoppet är de senaste händelserna där en väktarbil brändes upp och en förskola eldhärjades.

Hvor lenge kan svenskene fortsette i dette sporet før de må sette inn militære i de «utsatte» områdene?

SVT