Illustrasjonsfoto: Facebook/Moderaterna

Afghanistan har i en lengre periode hatt konsulat på Lidingö utenfor Stockholm. Det har skapt problemer for de som bor i nabolaget. Særlig ille er det at besøkende afhganere bruker omgivelsene som toalett, skriver Nyheter Idag.

Kommunens starke man Daniel Källenfors (M) gick tidigare i år ut och meddelade att Lidingö fått nog. Men kommunpolisen Pontus Enbom tonar ner problemen. – Merparten är skötsamma och bra. Det är några som stör, men så är det överallt i samhället, säger Enbom till Göteborgs-Posten.

Problemene har pågått i flere år. I slutten av januar lovet ambassaden overfor SVT at de skulle forlate området. Konsulatet i Lidingö dekker hele Sverige og Finland, som må reise hit for å skaffe seg pass eller visum. Plasseringen sentralt ved et torg i et bostadsområdet, og mangelen på venterom og toaletter, har konsekvenser for lokalbefolkningen.

”I förrgår låg det matrester i hela trappan upp till vinden. Snabbnudlar. Igår var det någon som hade bajsat högst upp samt lämnat sina vinröda damhandskar (troligtvis användes det som toapapper)”, skrev en av de boende i bostadsområdet i ett mejl till kommunen tidigare i år.

Leder av kommunestyret Daniel Källenfors (M) har fått nok. I et innlegg på Facebook i januar skriver han at konsulatet har fått beskjed om å flytte.

Konsulatet saknar fungerande kösystem och har inte ombesörjt behovet av väntrum och toaletter, så konsulatets besökare söker skydd, värme och uträttar sina behov i närliggande parker och hus. Kläder och matrester efterlämnas och det är ofta bråk och stök i anslutning till konsulatet. Polisen kallas ofta dit på grund av ordningsstörningar som kan handla om att personer inte fått sina ärenden hanterade av konsulatet trots timmar av köande.

Senast i dag hörde en uppriven Lidingöbo av sig om att kaoset och nedsmutsningen måste upphöra då människor skräpat ner och bajsat i dennes trapphus. Situationen är ohållbar.

Jag ser oerhört allvarligt på det här. Lidingö ska vara en trygg och trivsam plats för Lidingöborna. Detta måste lösas. Snarast. Det är direkt olämpligt att placera ett konsulat mitt i ett bostadsområde och det är därför önskvärt att konsulatet flyttar till en mer lämplig plats.

Kommunepoliti Pontus Enbom toner ned problemene overfor Göteborgs-Posten. Han beskriver hendelsene som «sjeldne» og «unntaksvis», og avviser at boligområdet er utrygt.

– Det har varit något enstaka fall av misshandel och ofredande. Men det är sällan skulle jag säga. Det har också förekommit att folk gör sina behov i närheten, men det är också undantagsfall skulle jag säga, säger Enbom.

– Jag tycker att det är synd att peka ut en hel grupp med människor. Merparten är skötsamma och bra. Det är några som stör, men så är det överallt i samhället, säger han.

Men en afghaner fra Jönköping som besøker konsulatet forstår naboenes misnøye.

 – Det är mycket folk som är här och skriker eller bråkar. Men det är också så att om man kommer hit och tvingas vänta länge så blir många arga. Det största problemet är att personalen inte har någon ordning. Så här gör man inte mot folk. En person som jobbar på vardagar kan inte komma upp flera gånger från Göteborg, Borås eller Jönköping.

Konsulatet har nå akseptert at de må flytte fra området.

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.