Nytt

«Flyktningebarnet» poserer med våpen og gjør seierstegnet. (skjermdump/Blankspot)

Et voksent «flyktningebarn» som var utvist fra Sverige ble drept i Kabul, skrev svenske medier. Men ingenting tyder på at mannen er død, og nå fjerner flere medier alle spor…

Sveriges Radio publiserte onsdag en artikkel med tittelen: ”Utvisad tonåring död i bombdåd”. Nyheten ble kvikt snappet opp av Tidningarnas Telegrambyrå (TT), og ble deretter spredd av hundrevis av aviser og andre nyhetsformidlere i hele Sverige.

Det var bare en hake ved saken. Den var falsk. Fake news.

Sveriges public service-kringkaster, Sveriges Radio (SR), var en av mange medier som onsdag meldte at et såkalt ensamkommande flyktingbarn var drept etter utvisningen til Afghanistan. Den statlige kringkasteren har fjernet artikkelen etter at den ble dementert av Human Rights Watch (HRW), skriver Nyheter Idag:

SR hade hämtat den från Human Rights Watch som i sin tur citerade en text författad av den kontroversiella journalisten Martin Schibbye för sajten blankspot.se i tron om att uppgifterna där var korrekta. Blankspot skrev redan under gårdagen att påståendena var tveksamma efter att ha tagit del av en lista från den brittiska nyhetsbyrån Reuters över dem som dödades i terrordådet i Kabul. Den utvisade mannen fanns inte med på listan.

Under onsdags­eftermiddagen utfärdade HRW en dementi. ”HRW har tagit bort rapporten med titeln ‘Afghansk tonåring, utvisade från Sverige, dödad i Kabul’ eftersom det nu finns motstridiga uppgifter om den utvisade dödades” står att läsa i den.

SR har fjernet sin artikkel, men de mediene som bruker stoff fra TT har fremdeles den falske saken liggende ute.

At Sveriges Radio fjernet artikkelen gikk ikke bloggeren Egor Putilov hus forbi.

Enligt HRW:s ursprungsartikel var den afghanske mannen en av tjugo asylsökare som deporterades från Sverige 30 maj. Anledningen var att svenska myndigheter slog fast att han ljugit om sin ålder i sin asylansökan. Han påstod att han var 17 år, men myndigheterna konstaterade att han i själva verket är en vuxen man. Man konstaterade dessutom att afghanen spenderat en stor del av sitt liv i Iran och att det därför var tveksamt om han hade skyddsskäl.

Det var den venstreorienterte bloggen Blankspot, som drives av asylaktivister, som var først med påstanden om at en afghaner som var utvist fra Sverige 30. mai var drept i et terrorangrep mot en begravelse. Innlegget var skrevet av den kontroversielle journalisten Martin Schibbye.

Blankspot.se har dessutom publicerat en bild på den afghanske mannen där han poserar med ett vapen i Syrien. ”17-åringen under sin tid som soldat i Syrienkriget”, skriver sajten om bilden, men det är högst oklart vilken sida av kriget mannen deltog i.

Bloggens källa till att mannen, som utvisades efter att ålderstester visat att han var vuxen, hade dödats var en «person» som «uppger att han är polis». Den anonyme personen påstods ha kontaktat den dödades bror, som själv befinner sig i Sverige i väntan på utvisning.

Til tross for det mildest talt svake kildetilfanget ble opplysningene ukritisk gjengitt i medier som Expressen og Aftonbladet. Saken ble deretter raskt tatt i bruk som slagvåpen i asyldebatten, den viste angivelig hvor inhumant det var av Sverige å utvise voksne afghanske menn som lyver om at de er barn.

 

Nyheter Idag: Nyhet om att afghan som utvisats från Sverige dödats i sitt hemland var falsk

Fria Tider: Svenska medier spred fejknyhet om dödat flyktingbarn