Nytt

Svenske jihadister legger ut bilder og meldinger fra kamper i Syria på sine facebooksider. Det vil si at de blir tilgjengelige og spres til et stort publikum. Per Gudmundson har en rekke oppsiktsvekkende bilder fra erobringen av Sheikh Suleiman-basen, den siste store militærbasen som den syriske hæren mistet utenfor Aleppo.

Det var den jihad-orienterte Al-Nusrah-fronten som erobret basen, og dermed kom over et stort lager av våpen og ammunisjon, også tunge våpen. Det gir dem større slagkraft. De tok også et større antall fanger og bildene forteller hvordan disse behandles.

Bildene og rapportene er relevante med tanke på de norske jihadistene i Syria. Det er grunn til å tro at de deltar i de samme kampene.

 

Bland dem som intog Sheikh Suleiman fanns jihadister från Sverige. Här är deras egna fotografier från erövringen (varning för några starka bilder!).

Svensken Bherlin Gildo med krigsbyte från militärbasen Sheikh Suleiman.

Mannen på kanonen kallar sig Abu Dhirar Filibbini men heter Bherlin Dequilla Gildo. Han är född i mars 1978 och är folkbokförd i Bergsjön i Göteborg. På hans Facebookkonto har under de senaste dygnen en rad bilder laddats upp från Sheikh Suleiman.

Svensken Bherlin Gildo vid militärbasen Sheikh Suleiman i Aleppo.

Att Bherlin Gildo befinner sig i Syrien har varit känt sedan den 28 oktober, då jag först skrev om honom och vännerna i den svenska gruppen Mujahedeen Fi Ash-Sham. HansFacebookkonto har sedan dess innehållit rikligt med fotografier på honom själv poserande med vapen, men mycket lite som antytt att han har deltagit i faktiska strider. De bilder som visas här är av en helt annan kaliber.

Svensken Bherlin Gildo firar segern vid Sheikh Suleiman.

Enligt rapporteringen så intogs Sheikh Suleiman av Jabhat al-Nusrah och allierade grupper. En av dessa grupper – som har tagit på sig stor del av äran – heter Kataib Al-Muhajireen. Gruppen har tydliga kopplingar (12) till svenska Mujahedeen Fi Ash Sham. Kanske är det Kataib al-Muhajereen som syns med Bherlin Gildo på de två gruppbilderna inifrån basen Sheikh Suleiman.

 Det mest alvorlige ved bildene er bildene av tilfangetatte fiender. Både levende og døde. De døde behandles ikke med respekt, og det er grunn til å frykte hva fangene utsettes for.

Svensken Bherlin Gildo poserar vid en dödad regimlojal krigare.

Bherlin Gildos egna bildtext till fotot ovan är «vår fiende, en död shabiha i (Sheik Sulayman Fi Darul Izza)». Han har lagt upp fler bilder på dödade människor, och där kallas de döda bland annat för «bashar asad’s hundar».

Svenske Bherlin Gildo (th) poserar.

Även på den svenska gruppen Mujahedeen Fi Ash Shams Facebookkonto har det kommit bilder från Sheikh Suleiman. Det var rentav där de första bilderna kom.Tyvärr har några Facebookinlägg raderats. Men den 11 december skrev Mujahedeen Fi Ash Sham

«ALLAHU AKBAR!!! Vi har under gårdagen attackerat en otroligt viktig militärbas i närheten av Aleppo, operationen blev mer än lyckad, all lov och pris tillhör Allah. Vi lyckades döda många av fienderna och ta över basen, en del kuffar lyckades fly. Alhamdulillah vi har tagit massvis med fångar som förhörs just nu, exakta antalet kan inte bekräftas just nu men det är nog mellan 60-100 stycken. Vi har dessutom fått enorma mängder ghanima (krigsbyte).

Imorgon kommer vi in sha Allah att filma när vi förhör dem, bilder och videon från operationen kommer dessutom att läggas upp in sha Allah.»Snart därefter kom ett foto på några av de tillfångatagna.

Tekniska problem tycks ha hindrat från nämnda publiceringar. Men den 15 december kom ytterligare en bild på fångar i den svenska gruppens konto.

Tillfångatagna regimsoldater från basen Sheikh Suleiman.
Publicerat av svenska Mujahedeen Fi Ash Sham.

Den svenska bildtexten är «600 syriska lira i månadslön, dvs 50 kr, för att strida mot Allahs religion, förnedring och straff är vad som väntar i dunya och akhirah.»Den svenska gruppen skriver också om planerna med fångarna. «We are trying to exchange some of the prisoners against female muslim sisters who are being tortured and raped in the jails of Bashar al-kalb.»Tyvärr finns det anledning att tro att fångarna inte behandlas i enlighet med krigets lagar. Inte minst fotografierna från det Facebookkonto som tillhör Kataib al Muhajireen antyder att fångarna förnedras.

En tillfångatagen regimlojal krigare. Foto från Kataib al Muhajireen.

Bilden talar för sig själv, men bildtexten är annars «Asad’s Christian soldier now in the hands of the Mujahideen».

Det man kan konstatere er at jihadistenes aktivitet allerede fungerer mobiliserende på hjemmepublikum. Det er ikke noe som venter til disse karene kommer hjem og kan begynne å fortelle om hva de har opplevd. Via sosiale medier kan de holde hjemmepublikum orientert om hva de er med på, og det er vitterlig dramatisk. Det er live krig. Sympatisører vil ikke stille spørsmål om hvordan fangene behandles. Det skapes en nimbus av daring-do, av vågemot og idealisme – som virker motiverende og rekrutterende. Innpakket kommer sansen for og glorifiseringen av vold. Hvis noen av disse karene faller vil deres berømmelse allerede være sikret.
Les mer på http://gudmundson.blogspot.se/2012/12/svensk-jihadist-poserar-med-manniskolik.html