Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB

Klimaaktivistene tar enda et steg for å «redde verden», hvilket i praksis betyr å innskrenke befolkningens frihet og gjøre livet litt gråere. I Sverige vil de ha slutt på folks utenlandsreiser med fly. Det holder ikke å kjøre elbil for å ha god samvittighet.

Det er det svenske Miljöpartiet som nå tar dette initiativet, et parti som på mange måter er et «søsterparti» til det norske MDG. Ulike politiske «ideer» fra det ene partiet, blir lett adoptert av det andre.

Det som kjennetegner denne typen tankegods fra de såkalte grønne partiene, er etter manges mening at det smaker av et dystopisk og mørkt «klimadiktatur».

Det «grønne livet» skal preges av alvorstyngede hverdager, med forsakelse, bebreidelser og  og gledesløshet, der alle skal føle dårlig samvittighet.

Det er Fria Tider melder om saken fra Sverige, som først ble omtalt i Dagens Nyheter.

Miljöpartiets Isabella Lövin kräver att svenskarna slutar med weekendresor utomlands. Detta för att klara den så kallade klimatomställningen.

– Vi ska absolut sluta med weekendresor till London och New York, säger hon till DN.

Hun nøyer seg ikke med å skulle bestemme hvor folk skal reise. Lövin har også tanker om hvem som skal reise mindre enn før, og  gi avkall på mest for å «redde verden» fra den klimakrisen hun fantaserer om:

Lövin anser också att det är de personer som har mest pengar som ska ta störst «ansvar» för att rädda klimatet.

Dessa människor behöver göra fler uppoffringar, påpekar hon.

Isabella Lövin er talsperson for det nokså ytterliggående Miljöpartiet, og har siden 2014 vært bistandsminister i Stefan Löfvens rødgrønne regjering. Nå skal hun imidlertid forlate begge sine poster, både som statsråd og partiets talsperson.

Dette temmelig ekstreme reiseutspillet er derfor noe av det siste hun leverer fra sin nåværende politiske posisjon.

Lövin fremholder spesielt at det ikke er nok å kjøre elbiler for å ha god «klimasamvittighet. Man må ofre mer:

Enligt Lövin, som aviserat sin avgång både som statsråd och som språkrör för Miljöpartiet, räcker det inte att välbärgade svenskar köper en Tesla och sedan tror sig ha gott samvete.

Så langt har ikke norske MDG kommet med nøyaktig samme forslag, men man har vært inne på tilsvarende tanker. Dette omtalte Document for et drøyt år siden:

MDG er ikke snauere enn at de også tar mål av seg til å dirigere hvor og hvordan nordmenn skal dra på ferie:

«Vi ønsker at folk skal feriere i sitt eget nærmiljø. En hyggelig effekt av det er at vi får flere feriereiser i Norge og våre naboland – uten at man trenger å fly. Da får man også oppleve gleden av å reise med tog, sier Hermstad.

I MDGs verdensbilde er det åpenbart «ikke bra» at man får mulighet til å ta den typen beslutninger over eget liv og egen fritid selv.

Les også: Nytt MDG-påfunn: Folk skal heretter ta sin ferie i Norge, uten å fly

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi håper du vil støtte oss i det nye året: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.