Sveriges statsminister Ulf Kristersson med dårlige strømnyheter til befolkningen. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Det er ikke bare i Norge vi sliter med strømsituasjonen. I Sverige er det om mulig enda verre, med skyhøye priser og krav om strømsparing. Også der har politikerne gjort avtaler om strømeksport til EU.

Den svenske avisen Samnytt  har tatt for seg strømsituasjonen i vårt naboland, og det er et dystert bilde som tegnes. Om vi nordmenn har det ille og frykter den kommende vinteren, ser det faktisk enda verre ut i EU-landet Sverige.

For også svenske politikere har gjort det omstridte trekket det var å inngå avtaler om å eksportere strøm til land i Europa.

Målet er å avhjelpe den massive energimangelen man har pådratt seg der, gjennom å nedlegge kull- og kjernekraft som et ledd i det såkalte grønne skiftet.

Tyskernes katastrofale energiomlegging er blitt kalt Energiewende, en politikk som i stadig større grad nå blir slaktet som fullstendig mislykket.

Document har flere ganger omtalt det som en selvforskyldt energikrise.

I Sverige trues nå befolkningen med full avstengning av strømmen om de ikke gjør alt de kan for å spare. Samnytt melder om saken, og omtaler det mange vil kalle bortimot absurde tilstander:

Den nytillträdda blågula regeringen går nu ut med ett ultimatum till hushållen: Dra ned på elkonsumtionen, annars stänger vi av strömmen.

Man sammenligner det hele med land i den tredje verden:

Sveriges elförsörjning liknas nu vid den i ett u-land.

Samnytt kommer inn på hvordan svenske politikere har skapt disse problemene:

Ett antal mandatperioder av energipolitiskt vanstyre med nedläggning av pålitlig kärnkraft, storsatsningar på opålitlig vindkraft, eftersatt utbyggnad av elnätet och överstatligt EU-tvång har försatt Sverige i en krissituation som äventyrar jobb, företagande och grundläggande funktioner i ett modernt samhälle.

Den strømsparingen svenskene har foretatt til nå, er ikke nok, ifølge regjeringen:

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger sig medveten av att ”väldigt många svenskar har sparat el av rena kostnadsskäl” men hävdar att detta inte räcker för att häva krisen. Nu måste konsumtionen ned till ett absolut minimum för att det inte ska bli strömlöst i eluttagen därhemma. För den som har eluppvärmning hotar i så fall minusgrader inomhus.

Trots det u-landsliknande elförsörjningsläget och de drastiska åtgärderna hushållen tvingas till för att inte helt bli av med strömmen, hävdade statsministern att regeringen ”inte vill skapa panik”.

Elever bes ta med seg ulltepper og lommelykt på skolen:

I den skånska kommunen Staffanstorp har vårdnadshavare med barn i skolor informerats att eleverna framöver ska ha med sig både filt och ficklampa. Detta eftersom att elen kan komma stängas av framöver likt i ett u-land.

Bedrifter oppfordres til å stenge ned

Det er faktisk blitt så ille at myndighetene ber næringslivet stenge deler av sin virksomhet for å spare strøm, og sende hjem arbeidstakerne:

Även landets företag uppmanades på pressträffen att stänga ned verksamhet för att spara el. Ett halvt löfte gavs om ekonomisk kompensation från statens skattkista för produktionsbortfall men ingenting nämndes om konsekvenser i form av brist på varor och tjänster och negativa sysselsättningseffekter.

Socialdemokraterna er enige i tiltakene

Regeringens ultimatum till svenska folket att minska sin elkonsumtion långt under det normala i ett modernt välfärdssamhälle hyllas av Socialdemokraterna som under sin regeringstid de två senaste mandatperioderna tillsammans med Miljöpartiet bär huvudansvaret för den uppkomna elkrisen.

Den svenske kraftbransjen tror dette vil vare lenge:

Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe säger i en kommentar att Sverige och framför allt den södra delen av landet den närmaste tiden kommer att ha ett stort importbehov av el från bland annat Norge, Polen och Tyskland.

Kombinationen elbrist och skyhöga elräkningar förutspår generaldirektören också kommer att bestå under överskådlig framtid.

Les også: 

Grønt skifte og energimangel gir dystre økonomiske utsikter for EU

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.