Ifølge statsminister Ulf Kristersson er Sverige i «en farlig situasjon», og regnes som et prioritert mål for terroraksjoner etter de internasjonalt anerkjente koranbrenningene. Regjeringen iverksetter nå tiltak for å beskytte svenske statsborgere – men et forbud mot blasfemi er ikke på tale. Det meldte Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) og justisminister Gunnar Strömmer (M) under pressekonferansen om den sikkerhetspolitiske situasjonen som ble holdt tirsdag.

Det betyr at regjeringen avviser kommunikéet som den islamske samarbeidsorganisasjonen OIC har utformet, som krever at Sverige gjennomfører lovendringer for å beskytte islam og Koranen. Under et møte mandag oppfordret OIC også sine 57 medlemsland til å «ta tiltak» mot Sverige for å forhindre «fornærmelser mot den hellige koranen og islamske symboler». Men statsministeren er tydelig på at Sverige verner om ytringsfriheten.

– Det är inte så att Sverige anpassar sig efter andra länders krav på Sverige. För Sverige är det viktigt att ha goda relationer med alla möjliga tänkbara länder, men på ett sätt som stämmer överens med vår lagstiftning här hemma. Att det är komplext är självklart. OIC:s kommuniké analyseras just nu på Utrikesdepartementet, så får vi se vilka slutsatser vi ska dra av den texten, sa han under pressekonferansen.

Lovendringene som regjeringen nå vurderer handler derfor ikke om å innskrenke ytringsfriheten, men om å gjennomgå forordningen og mulighetene for å utvide undersøkelsen av tillatelser til offentlige sammenkomster, slik at større perspektiver enn de lokale ivaretas. Svensk politi har i dag ikke rett til å nekte tillatelse til demonstrasjoner, selv om disse kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet.

– Man måste ha två tankar i huvudet samtidigt. Regeringen står ut fullt ut upp för svensk yttrandefrihet, i Sverige och internationellt. Men regeringen värnar också fullt ut svenska säkerhetsintressen, för Sverige och svenskar i världen och för svenska företag, sa Ulf Kristersson.

– Man ska inte komma till Sverige om man vill använda Sverige som scen för att åstadkomma skada. Det fanns skäl till att Tyskland nekade Paludan inresetillstånd, till exempel. Det är ingen allmän, mänsklig rättighet att komma till Sverige och utnyttja Sverige internationellt.

For å styrke sikkerheten i Sverige, velger regjeringen derfor andre veier enn blasfemilovene som OIC og en rekke svenske muslimske organisasjoner har krevd. Torsdag vedtar regjeringen å styrke de indre grensekontrollene og regjeringen gjennomgår migrasjonslovgivningen for å hindre at personer med svak tilknytning til Sverige kommer til Sverige for å begå forbrytelser eller opptre i strid med svenske sikkerhetsinteresser. Ifølge Strömmer må derfor svensk politi begynne å jobbe mer intensivt.

– På grund av det försämrade säkerhetsläget bedömer regeringen att det finns ett ökat behov av att kontrollera vilka som försöker resa in i Sverige och i vilka syften. Den inre gränskontrollen ger förutsättningar för att kunna identifiera inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot, sa justitieminister Strömmer.

– Polisen har i uppdrag att genomföra kontroller vid inre gräns och andra kontroller och sedan detta uppdrag gavs har säkerhetsläget försämrats. Därför vidtas en rad åtgärder för att möta situationen. En ny lagstiftning träder i kraft i dag som rör ökade möjligheter till utlänningskontroller för att bland annat genomföra kroppsvisitation, genomsöka fordon, leta efter id-handlingar och utöka kameraövervakning.

Til tross for økt trusselbilde og «klare, økte risikoer» sa justisministeren at svenskene ikke trenger å være redde.

– Medborgare ska inte vara rädda. Man kan leva sina liv i vårt öppna fria samhälle.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.