Politikerne roter det til, og må bære ansvaret for de skyhøye strømprisene i Sverige. Dette hevder adm.dir. Christian Ekström og sjeføkonom Erik Bengtzboe fra organisasjonen Skattebetalarna i en kronikk i Expressen.

Avreguleringen av strømmarkedet skulle i teorien føre til lavere priser. Resultatet ble stikk motsatt, dels på grunn av økte skatter.

I løpet av tyve år har skatten på strøm blitt doblet. Siden avreguleringen startet i 1996, har skatten man betaler for strøm, nesten blitt firedoblet, fra 9,1 øre til 35,6 øre per kWh.

Samtidig har behovet for energi økt kraftig.

Det råder elbrist i stora delar av landet. I Skåne är elbehovet ungefär fyra gånger högre än den regionala elproduktionen. Konsekvenserna är att vi köper in dyr och mindre klimatvänlig el från andra länder, men också väsentligt högre priser för elkonsumenterna.

Elpriserna skenar samtidigt som osäkerheten om el alls kan garanteras ger att företag inte vågar etablera sig. Kommuner tvingas tacka nej till etableringar som skulle ge välbehövliga jobb.

Man ønsker at svenske forbrukere skal bytte ut fossildrevne biler med elbiler, men samtidig kan man ikke garantere at bilene kan lades opp i hjemmene.

Strømprisen øker, og politikere diskuterer vindkraft mot kjernekraft.

Diskussionen är på intet sätt oviktig men den löser inte den akuta situationen. Vintern kommer, som de varnande orden lyder i tv-serien ”Game of thrones”. Och när den väl har anlänt så kommer svenskarna behöva betala skyhöga summor för att kunna värma upp sina hem.

Les også: Sverige stenger sine egne atomkraftverk – og bygger nye i Estland

Svenske politikere har utnyttet perioder med lave strømpriser til å øke skatten på strøm. I tillegg betaler forbrukerne moms på hele strømregningen, inkludert skatten. Man betaler altså skatt på skatt.

Varför straffbeskattas el lika hårt som exempelvis cigaretter eller öl? Frågan är synnerligen välmotiverad i en tid då elpriserna skenar.

Så här behöver det inte vara. De höga skatterna på el är inte någon naturlag. Vad som behövs för att sänka dem är politisk vilja. Frågan är om den viljan finns? Vilka politiker står på din sida när elräkningen ska betalas?

Også i Norge betaler forbrukere statlige avgifter over strømregningen fordelt på forbruksavgift, merverdiavgift, enovaavgift og elsertifikater. Staten bestemmer til en hver tid satsene for disse avgiftene.

Les også: Sverige stenger kraftverk, importerer kullkraft og tredobler strømprisen

Elskatten är en alldeles särskilt klandervärd skatt 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.