Vårbudsjettet til regjeringen og SD får kritikk fra opposisjonen, LO og egne velgere. Regjeringen leverer økte bidrag mens de som jobber må tåle høye skatter.

Bejamin Dousa er sjef for den borgerlige tankesmia Timbro, og har en bakrunn som leder av Moderata Ungdomsförbundet (MUF). Han raser mot budsjettet.

– Det är nästan så att man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen, sier Dousa til Expressen.

– Avvecklingen av arbetslinjen fortsätter. 1 000 miljoner av skattebetalarnas pengar går till höjda bidrag, men den som jobbar får inte ett öre. Det är inte en borgerlig, liberal, budget.

– Sedan regeringen kom på plats har man på det ekonomiska området inte gått fram med en enda reform. Inte ens bidragstaket, kärnan i Moderaternas politik, har man börjat utreda.

Også nåværende MUF-leder Douglas Thor er kritisk i en kommentar.

– Var är skattesänkningarna? Ett jobbskatteavdrag hade hjälpt en ensamstående mamma mer än vad ett bostadsbidrag gör.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) mener økte bidrag er nødvendig på grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen.

– Många kämpar för att få pengarna att räcka till och därför är det viktigt för regeringen att bekämpa inflationen och stötta de som har det tuffast.

Svantesson mener budsjettet gjør Sverige tryggere med satsninger på Forsvaret og politiet. Men hverken trygghet eller økonomi blir vel særlig bedre siden den skyhøye immigrasjonen fortsetter, uanfektet av regjeringsskiftet.

Tidligere finansminister Mikael Damberg (S) mener budsjettet gjør Sverige fattigere og etterlyser et tydelig lederskap.

– Finansministern kan inne sätta sig på läktaren och se på när hushållen kämpar för att få vardagen att gå ihop.

– Svensk ekonomi kommer krympa mer. Hushållen har inte upplevd så här hård press på flera decennier. Var det planen så är Svantesson nöjd. Man får nästan anta att så är fallet.

Damberg frykter at Sverige går mot en ny vinter med skyhøye strømpriser, og at den høye inflasjonen vil bite seg fast.

Det er jo jobben til Damberg å kritisere regjeringen, men han satt selv i førersetet mens Sverige lot over en million migranter renne inn over grensene, og energikrisen startet når Socialdemokraterna satt ved makten.

Også Centerpartiet, Vänsterpartiet og Miljöpartiet kommer med kritikk. I tillegg er svenske LO kritiske.

– Medan LO-förbundens medlemmar ser priserna på vanlig mat och el skjuta i höjden sitter regeringen på händerna, sier LO-leder Susanna Gideonsson.

LO vil ha mer bidrag til de sårbare, en finanspolitikk som støtter de gruppene som rammes hardest av kostnadsøkningen. De foreslår høyere barnebidrag, kutt i karensdagene og energipolitiske innsatser, som trolig betyr flere vindturbiner.

– Den tillfälliga förlängningen av bostadsbidraget i all ära, men regeringen gör knappt någonting för att stötta hushållen.

Mangel på skattelette og svenske myndigheters ansvar for en selvpåført energikrise er det ingen fra opposisjonen som virker veldig interesserte i.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.