Document skrev 17. mars om hvordan en «uhellig allianse» av flere opposisjonspartier overkjørte den svenske regjeringen og kom til enighet om at bensinprisene skal senkes.

Et forslag fra Moderaterna (M) får støtte fra Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KD) og Vänsterpartiet (V) og Liberalerna (L). Forslaget innebærer at prisen på bensin og diesel senkes med henholdsvis 4 og 5 kroner literen.

Politisk allianse sørger for at svenskene får billigere bensin

Men som EU-medlem er det begrenset hvor mye svenske politikere bestemmer over svensk skattepolitikk. Nå har EU nektet å endre sitt skattedirektiv, og dermed blir det ikke noe av de reduserte prisene på bensin og diesel.

Slik går det når man overlater makten til en overnasjonal, antidemokratisk institusjon som EU.

Allikevel er debatten om EU tilnærmet død i Sverige, skriver tidligere riksdagsmedlem Kent Ekeroth (SD) i Samnytt.

Den överstatliga unionen med tveksam demokratisk förankring åtnjuter av någon anledning stort stöd i Sverige. Till och med SD, som varit enda partiet som kritiserat Sveriges medverkan, har mildrat sin kritik av EU på senare år.

Detta troligen för att inte stöta bort väljare. Jag har förståelse för den hållningen, för om EU-frågan hindrar en tillväxt av väljare så är det inte värt det, då invandringen är den enskilt viktigaste frågan.

Til tross for at EUs lover og forordninger og direktiver har forkjørsrett framfor svensk lov, så er dette lite diskutert i vårt naboland. Dette til tross for den enorme påvirkningen EU har på svensk politisk retning.

Förordningarna blir direkt gällande i alla medlemsländer när de antagits. Direktiv ska införlivas i nationell lag efter att beslutet tagits i EU. Men i båda fallen står de över svensk lag, oavsett vad svenskar eller valda ledamöter må tycka.

Ekeroth satt i sin tid i justiskomitéen, og oppdaget raskt hvem som egentlig bestemmer.

Ofta, väldigt ofta, bestod vår dagordning av en majoritet punkter från EU. Inte sällan, och med tilltagande styrka mot de senare åren, var till och med flera eller de flesta partier negativt inställda till påbud från EU.

Men ingen protesterte, man bøyde seg for overmakten. Og her hjemme er det stadig flere som bruker krigen i Ukraina som brekkstang for en ny EU-debatt.

Raymond Johansen vil ha en ny EU-debatt

Svenskene har gitt fra seg sin selvråderett i bytte mot EU-medlemskap. Norge har gjort det samme via bastarden EØS-avtalen. Heller ikke den er gjenstand for mye debatt i stortingspartiet.

Så när Magdalena Andersson (S) tvingades ta upp frågan på ett EU-toppmöte, Socialdemokraterna ville ju inte sänka drivmedelsskatterna så mycket, fick hon sonika nej från EU.

– För en lagändring skulle det krävas enhällighet bland de 27 länderna, sa hon till journalister efter toppmötet.

Och vips var svenska folkets vilja såsom den uttryckts i riksdagen borta.

Socialdemokraterna har mye av ansvaret, men også de seks andre partiene som utgjør «sjuklövern» må ta sin del av skylden.

EU i 2022 er noe helt annet enn den versjonen av EU som svenskene stemte ja til i 1994. Og særlig demokratisk er unionen ikke.

Sedan dess har otaliga andra avtal slutits som gjort EU till något helt annat än vad det var då. Lissabon-fördraget är ett sådant exempel som tog EU till nya överstatliga höjder. Europas regeringar har under denna tid medvetet undvikit att låta folket få säga sitt.

De få gånger det skett, som Frankrike och Holland 2005 eller Irland 2009, har man struntat i folkviljan och kört igenom det ändå, eller tvingat folket att rösta igen – tills de röstar rätt som i fallet med Irland.

Margot Wallström (S), som var utenriksminister i Löfven-regjeringen inntil 2019, ble verdensberømt da hun innførte verdens første feministiske utenrikspolitikk. I 2009 var hun visepresident i EU-kommisjonen, og i intervjuet under viser hun hvordan EU-toppene ignorerte folkeviljen i Irland fullstendig.

På en oppgitt henvisning til det demokratiske underskuddet i EU kommenterer Wallström tørt:

But let’s leave it to the leaders to discuss what to do in a situation like this.

Ekeroth avslutter:

Alldeles oavsett hur man vrider och vänder på det är vi i en sits där en majoritet av svenska folket vill en sak men EU säger nej – och vi lyder snällt. Debatten om detta borde gå hög – istället är det tyst – medan svenskarna blir ännu fattigare.

Så er det bare å håpe at også EØS-avtalen vil bli gjenstand for politisk debatt her hjemme. Men det er neppe noen grunn til å holde pusten.

EU hjälper sossarna behålla höga bränslepriser 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.