Svensk politi har travle dager, her fra en skyteepisode der to menn ble skutt i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT / NTB

En mann fra en kriminell gjeng slapp straff for delaktighet i skyting der to døde. Nå har han fått erstatning for «bryderiet» med å være mistenkt: kr 430.000 utbetalt fra den svenske stat.

I Sverige smeller det støtt og stadig både fra skytevåpen og bomber. Men det gjør ikke at de kriminelles rettigheter blir mindre viktige på noe vis, deres ve og vel har topp prioritet.

Samnytt kan fortelle om en stygg drapssak der det vanket store summer i erstatning til en mistenkt. Dette ble basert på at myndighetene var i tvil om at bevisene holdt. Men det fremgår som avklart at den aktuelle personen hadde en rolle i forbrytelsen.

Samnytt skriver:

En 23-åring med starka kopplingar till gängkriminella Vårbynätverket, misstänktes för inblandning i en skjutning som krävde två liv vid Circle K i Kungens kurva i södra Stockholm.

Avisen beretter nærmere om saken:

23-åringen har suttit häktad i lite mer än ett år, misstänkt för delaktighet i mordet. Han åtalades för medhjälp till försök till mord, skyddande av brottsling och falskt larm. Till slut dömdes han dock endast för falsklarmet.

Det fantes flere indisier på mistenktes delaktighet. Det var faktisk hans bil som ble benyttet under forbrytelsen:

Under rättegången framkom att han i själva verket hade lånat ut bilen. Han vägrar dock uppge till vem, skriver Samnytt.

Selv om det var en rekke omstendigheter som pekte mot den mistenkte, fant ikke myndighetene at det var nok til å få ham dømt for selve drapene:

I domen mot 23-åringen uppges det att det är en försvårande omständighet att han inte vill uppge vem han lånade ut bilen till.

Det enda brott 23-åringen erkände och dömdes för var falsklarm. 23-åringens straff blev dagsböter.

Selv om mistenkte tilhører det ansvarlige, kriminelle gjeng-nettverket og har hatt en rolle i saken, mener svenske justismyndigheter at han fortjener å få utbetalt penger fra staten. De har derfor:

…. valt att tilldela mannen hela 430 000 kronor i skadestånd, skriver Samnytt.

Drapssakens detaljer ser ut til å forbli uoppklarte, men det er avsagt dom mot en person man mener har hatt en sentral rolle:

Skyttarna har aldrig identifierats. I april dömdes 24-årige Jonas El Gourari till 17 år och 10 månaders fängelse för sin inblandning. Han uppges ha kört 23-åringens bil och var väl medveten om mordplanerna.

Forbrytelsen var et «typisk» oppgjør i et kriminelt innvandrermiljø:

Målet var att avrätta en då 28-årig gängledare. Istället sköts en vän till döds, även gängledarens hustru träffades i huvudet men överlevde. Gängledaren själv klarade sig utan en skråma. Sammanlagt avlossades 26 skott mot en parkerad bil som de tre befann sig i, uppger DN.

Dette er ikke første gang svenske myndigheter deler ut store beløp til involverte i stygge kriminalsaker: 

Kidnappet, torturerte og voldtok kvinner i Malmö – får 840 000 kroner i erstatning

 

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også :

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂