På den ene siden Guantanamo. Der går grensen. Det vil vi ikke ha, sa Timothy Garton Ash forleden. På den andre? 400.000 kroner i erstatning til mullah Krekar. Eller en historie fra Sverige: Der ble den første pågrepne etter den nye terrorloven frikjent av retten etter terroranlage, men dømt for grovt vapenbrott. Da politiet kom for å avhøre mannen nærmere i fengslet, nektet mannen å komme ut. Politiet besøkte ham på avdelingen, men der ble de kastet ut av medfangene!

Hvilken verden foretrekker vi? Om Guantanamo gir ubehag, hva skal vi da si om Europa?

Svensk politi har nå gått til arrestasjon av fire unge menn etter terrorloven. De har inntil torsdag formiddag på seg til å bevise anklagene. Ellers blir mennene satt fri.

Enligt TV4 Nyheterna består gruppen emellertid av två män från Irak respektive två med härstamning från en annan del av Mellanöstern. Männen uppges vara 25, 28, 29 respektive 35 år gamla och ha uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt ett pressmeddelande från Säpo rör misstankarna islamistisk extremism utanför Europa. Detta har lett till spekulationer om att männen kan ha band till de terrorgrupper i Irak som under den senaste tiden attackerat amerikanska förband.

Tillslaget är det andra hittills sedan den nya lagen om terroristbrott infördes för snart ett år sedan. Ett tidigare ärende, där en 37-årig libanes misstänktes för samröre med al-Qaida, slutade i platt fall för Säpo och Agnetha Hilding Qvarnström. Stockholms tingsrätt underkände bevisen redan vid häktningsförhandlingen och 37-åringen dömdes endast för grovt vapenbrott.

Även efter domen har Säpo försökt hålla nya förhör med 37-åringen, som nu vistas på anstalt. När mannen vägrade komma ut till ett besöksrum tog förhörsledarna på eget bevåg sig in på hans avdelning. Där blev de handgripligen utslängda av 37-åringens medfångar.

Misstänkta terroristerna anhållna