Foto: NRK og andre medier har i lang tid brukt argumentet om at muslimer er de største ofre for islamsk terror. Presis. Kanskje argumentet ikke blir like kjært når det går opp for dem at islamsk vold også internt, forplanter seg til Europa. Sufiene, som gjerne fremheves som islams mye side, har i årevis vært måltavle for islamistene. Den 17. februar 2017 sprengte en selvmordsbomber seg i mausoleet til minne om sufi-helgenen Syed Usman Marwandi i den sørlige Sindh-provinsen i Pakistan. Slike angrep er så hyppige at de registreres og går i glemmeboken. Skoene til de drepte forteller om at menneskene er blitt «expandable», det tas for gitt at de blir drept. Man tilpasser seg terroren. Er det også dit vi er på vei når eksperter og myndigheter sier vi må venne oss til terroren? Foto: Akhtar Soomro/Reuters/Scanpix.

En interessant sak er under oppseiling i Malmø. Det er en av disse sakene som forteller at Midtøsten er kommet ubehagelig nær, at konfliktlinjer som for få år siden var ukjent for de fleste av oss, er blitt en del av hverdagen. Spørsmålet er hva det gjør med oss.

En mann i 30-årene er tiltalt for terror, mistenkt for å ha kastet inn molotovcocktails i et muslimsk bønnelokale i Malmø. I følge Gøteborgsposten hevder aktor er mannen er del av terrororganisasjonen IS, og han i konversasjoner på Facebook skal ha uttrykt ønske om å ville dø martyrdøden. Aktor hevder at motivet for handlingen var å plante frykten hos shia-muslimer.

Gøteborgsposten skriver

Mannen har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand sedan i december förra året.

Vid den första häktningsförhandlingen yrkade åklagaren på att mannen skulle häktas misstänkt för terroristbrott, men tingsrätten häktade istället mannen misstänkt för mordbrand.

Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström, vid Riksenheten för säkerhetsmål, har nu lämnat in en stämningsansökan mot mannen till Malmö tingsrätt gällande terroristbrott alternativt mordbrand.

Det er aktor som mener å kunne dokumentere at motivet var terror.

Enligt åklagaren tände mannen eld på en muslimsk bönelokal i Malmö den 11 oktober 2016 genom att kasta in molotovcocktails i lokalen.

Enligt Agnetha Hilding Qvarnström är den misstänkte mannen medlem i den sunnimuslimska terrororganisation Islamska staten.

Det er oppsiktsvekkende hvis konflikten sunni-shiaer har forplantet seg til Skandinavia. Ut fra medienes normale tolkning er et angrep på en moske å regne som høyreekstremt. Nå må man ta høyde for at det kan være et sekterisk muslimsk angrep. Det gjør bildet enda mer komplisert og situasjonen blir ugjennomsiktig.

Enligt åklagaren har den misstänkte IS-medlemmens handling inneburit fara för människors liv samt att branden han misstänks ha anlagt ledde till omfattande förstörelse av bönelokalen. Skadorna för att reparera lokalen har uppskattats kosta omkring en miljon kronor.

Agnetha Hilding Qvarnström skriver också i stämningsansökan att dådet har kunnat skada staten Sverige allvarligt och att avsikten med attacken har varit att i den Islamska statens namn injaga fruktan hos befolkningsgruppen muslimska shiiter.

Det er interessant at statsadvokaten ser på angrepet som et angrep på den svenske staten. Sverige har allerede konflikt mellom kurdere og tyrkere. Hvis sunni-shiae-konflikten forplanter seg til Sverige, kan situasjonen bli uhåndterlig.

Brannangrepet kunne blitt en mordbrann.

Under kvällen som bönelokalen sattes i brand pågick en shiitisk fest i lokalen, men inga personer ska ha kommit till allvarlig skada i branden.

I bevisningen mot den misstänkte IS-terroristen kommer åklagaren bland annat redovisa information från en övervakningsfilm som enligt åtalet visat att det är en ensam gärningsman som genomfört dådet.

Påtalemyndigheten vil kunne dokumentere både mannens IS-medlemskap og hans sans for gjennomførte angrep på ikke-troende muslimer.

Av åtalet framkommer det också att åklagaren kommer att kalla en analytiker från Säpo till den kommande rättegången för att styrka uppfattningen om att attentatet är en del av den Islamska statens kamp.

I den misstänkte terroristens dator har polisen också hittat propagandafilmer som hyllar IS-krigare och visar hur de strider och mördar personer som anses vara «otrogna».

Enligt åklagaren finns det flera omständigheter som enligt henne bevisar att mannen är en medlem av IS.

– Det finns filmer från hans beslagtagna dator, som är nedladdade och sparade. Som jag anser är starkt IS-kopplade. Han har i sin dator en bild på en IS-flagga, som jag menar har använts som skrivbordsunderlägg i sin dator. Han har kontakt med personer, som i sin tur ber honom leverera information om den här branden till IS nyhetsorganisationer, säger Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

Qvarnström uppger också för TT att mannen själv ska ha utryckt att han «vill dö martyrdöden» i konversationer på bland annat Facebook.

 

Når slike saker rulles opp, er det grunn til å stille spørsmål med hva framtiden vil bringe. Muslimske innvandrere legger ikke fra seg konfliktene fra hjemtraktene når de ankommer Europa. De tar dem med seg. Motsetningene kan utløse oppgjør vi aldri har sett maken til, konflikter som ikke lar seg løse ved hjelp av økonomiske midler, uansett størrelse og god vilje.

Det er ikke slik at konfliktene trenger å oppstå i Sverige. Forbindelsen med Midtøsten er så tett at angrep i Pakistan eller Syria eller Irak kan utløse hevnangrep i Europa.

Dette må være myndighetenes skrekkscenarie.

Hvis det går opp for borgerne at de bildene de ser av bomber mot shiaer i Pakistan like gjerne kan skje i Sverige, blir virkeligheten nesten ikke til å bære.

Da vil hver bombe og hvert skudd være som et forsvarsel. Hvilket de også er: Den voldelige kriminaliteten er en forløper. Den senker terskelen for bruk av hensynsløs vold.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂