Legen Hammad Al-Saaid er etterlyst og risikerer livstid i fengsel. Skjermdump Twitter/Al-Saaid

Folkhälsomyndigheten (FHM) i Sverige presenterte legen Hammad Al-Saaids falske koronatester på sin hjemmeside. Nå er Al-Saaid etterlyst, og risikerer livstid i fengsel, skriver Expressen.

Verksamheten sköttes av «Doktorgruppen» som fram till i mars listades på Folkhälsomyndighetens hemsida som en privat aktör som utfärdade testning för reseintyg.

– Det framgick tydligt på sidan att Folkhälsomyndigheten inte hade gjort någon värdering av aktörerna eller metoderna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Al-Saaid er mistenkt som hovedmannen bak en gigantisk svindeloperasjon med de omstridte PCR-testene, som brukes for å avdekke smitte av Covid-19. Men testene ble aldri analysert, og over 100.000 svensker skal ha fått tildelt falske testresultater.

På denne måten kunne folk få reisetillatelse ved å fremvise negativ koronatest.

Bedrägeriet misstänks ha omsatt åtskilliga miljoner då antalet drabbade uppskattas till omkring 100 000 personer som betalat cirka 1 500 för PCR-test med ett uppföljande friskintyg att kunna visa upp vid resor från Arlanda.

Läkaren är nu efterlyst och anhållen i sin frånvaro som misstänkt för bland annat grov spridande av smitta, grov framkallande av fara för annan och bedrägeri.

Doktorgruppen ha erbjudit snabbtester på covid-19, så kallade PCR-tester, för 500 kronor. De har även erbjudit antigentester.

Svar har lovats inom sex timmar.

Kunder som har fått ett negativt provsvar har kunnat köpa ett ”friskhetsintyg” för ytterligare 1 000 kronor som har kunnat användas för resor till olika länder.

Fram til i mars presenterte FHM «Doktorgruppen» på sin hjemmeside som en av flere private aktører som utførte  testing for godkjennelse til å reise.

Al-Saaid er etterlyst og risikerer livstid i fengsel for bedrageri og grov spredning av smitte.

Det hadde vært interessant om Expressen utdypet litt om hvem som utgjorde kundegrunnlaget til den bedragerimistenkte legen Al-Saaid, og hvor de reiste.

Folkhälsomyndigheten tilsvarer omtrent Folkehelseinstituttet i Norge. Denne saken er et eksempel på at man ikke alltid kan stole på det man finner på myndighetenes hjemmesider.

Expressen

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.