Kravene til Covid-sertifikater ble en gullgruve for useriøse. Omsorgsselskapet Doktorgruppen mistenkes for å ha solgt titusenvis av falske resultater i det som mistenkes å være den største Covid-svindelen i Sverige.

Politiet reagerte da et stort antall mennesker hadde kontaktet dem, etter å ha blitt syke av Covid-19 kort tid etter at de hadde fått negative testresultater. Det viste seg raskt at alle testene ble utført av omsorgsselskapet Doktorgruppen, som har tilbudt Covid-sertifikater via testklinikker på 20 forskjellige steder over hele Sverige. Testene kostet 1 500 svenske kroner og resultatene ble lovet innen seks timer.

Bare negative testresultater

Men ifølge Aftonbladet reagerte personalet på at ingen testresultater kom positivt tilbake, og i juni i år slo politiet til mot seks av selskapets lokaler. Blant annet ble en rekke servere beslaglagt, og basert på informasjonen som er sikret derfra, mistenkes nå personene bak Doktorgruppen for å ha opprettet en database med et enkelt formål: å generere falske, negative testresultater.

“Någon möjlighet att lämna positivt besked har inte funnits, oavsett vad som skulle ha framkommit om testerna faktiskt hade analyserats. I stället har databasen använt kundernas uppgifter som registrerats redan i samband med betalning för att skapa ett intyg med negativt resultat”, heter det i notatet som Aftonbladet har lest. Selskapet har siden kopiert underskrifter fra forskjellige leger på sertifikatene, uten at legene har lest resultatene eller gjort noen analyse.

Før politiaksjonen må Doktorgruppen ha hatt tid til å utstede titusenvis av falske testresultater. Så langt har politiet kunnet spore inntekter på minst 50 millioner svenske kroner, men et stort antall finansielle transaksjoner etterforskes fortsatt.

Gjemmer seg

Hovedmannen bak Doktorsgruppen er legen og gründeren Hammad Al-Saaid (33) som har blitt varetektsfengslet i sitt fravær i tre måneder. Al-Saaid skjuler seg i dag på et ukjent sted, men mistenkes for blant annet grov spredning av smitte og grovt bedrageri. Ytterligere to personer mistenkes for å ha hatt ledende roller i virksomheten, hvorav den ene er arrestert mens den andre er på frifot.

Kammeradvokat Alexandra Bittner, som leder etterforskningen, sier til Aftonbladet:

– Det allvarligaste brottet om man utgår från straffskalorna är spridande av smitta, grovt brott, där går straffskalan från ett minimistraff om fyra år och hela vägen upp till livstids fängelse.

Aktor forventer å kunne påtale først neste år.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.