Asylsøkere på Malmö sentralsjasjon under flyktningkrisen i 2015. Nå håper enkelte at asylsøkere slipper PCR-test ved ankomst Sverige. Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB

Den svenske regjeringen har bestemt seg for å kreve PCR-test av alle utlendinger på vei inn i Sverige, for å begrense spredning av Covid-19. Testingen skal etter planen starte opp allerede til helgen, melder TT.

Förslaget kommer från Folkhälsomyndigheten som är oroad över att den nya virusmutationen som upptäckts bland annat i Storbritannien och Danmark ska sprida sig här.

– Inriktningen är klar. Regeringen planerar att införa ett testkrav, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Svensk politi påpeker at forslaget vil øke arbeidsmengden, siden planen tilsier at man skal gjennomføre testing på grenseoverganger mot blant annet Finland, hvor man normalt ikke har grensekontroll. Damberg på sin side sier at grensekontroll tilhører politiets kjerneoppgaver, og mener alle myndigheter må bidra ekstra under en pandemi.

Unntak for asylsøkere?

Det diskuteres også om man skal kreve negativ test en viss periode før ankomst Sverige Migrationsverket er positive, men frykter at tiltaket skal gjøre det vanskeligere å søke asyl i Sverige. De vil derfor se hvilke unntak som blir gjeldende.

Ett krav på ett negativt covid-19-test utfört maximalt 48 h innan avresa skulle potentiellt försvåra eller i vissa fall även göra det omöjligt för utländska medborgare att söka internationellt skydd i Sverige.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.