PCR-testene mister funksjonen når så mange mennesker er syke. Testene bør i stedet gjøres der de trengs best, og de som er forkjølet, bør anta at de er infisert med omikron.

Svenske myndigheter oppfordrer alle som viser forkjølelsessymptomer til å gjennomføre en PCR-test, og i løpet av årets første uke var hver tredje test positiv. Men manglende tester og laboratoriekapasitet har gjort at pasientene må vente opptil en uke på prøvesvarene, og nå stilles det spørsmål ved de brede masseprøvene.

De lange ventetidene gjør ifølge Johan Styrud, formann i Stockholms Läkarförening, at prøvene i praksis mister sin betydning. Han etterlyser nå bedre bruk av de tilgjengelige ressursene, og mener derfor at testing kun bør utføres der det er viktigst.

– Det är bättre att kraftsamla den testkapacitet vi har till sjukvård och äldreomsorg där det är viktigt att veta exakt, sier Johan Styrud til Sveriges Radio.

– När man testar och får vänta en vecka på svar, är det meningslöst. Vi kommer att ha en jättevåg framför oss, så är du förkyld nu så är du sjuk i omikron.

I løpet av årets første uke ble det utført over 400.000 PCR-tester i Sverige, til en kostnad av nesten en halv milliard svenske kroner.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.