Professor Anders Björkman. Stillbilde: WorldWide Antimalarial Resistance Network / YouTube.

Delta-varianten av viruset covid-19 betyr at vi står overfor en ny epidemi, advarer professor i infeksjons­sykdommer ved Karolinska Institutet, Anders Björkman. Vaksinasjonen bør intensiveres ytterligere for å beskytte samfunnet mot sterkt økende smittsomhet, anbefaler han.

I en dyptpløyende artikkel i Svenska Dagbladet tirsdag ber infeksjons­professoren om at man ikke faller for fristelsen til å lukke øynene for den risikoen delta-varianten medfører for samfunnet.

Nytenkning nødvendig

Delta-varianten sprer seg stadig mer over store deler av verden, og innebærer en ny epidemiologisk situasjon, som krever nytenkning når det gjelder strategiske prioriteringer, i Sverige så vel som i verden for øvrig, mener Björkman. Han skriver:

Den som er ovaccinerad eller inte nyligen genomgått covid-infektion måste inse att man smittas lättare när man exponeras för deltavarianten. Detta gäller even vid kortare kontakt, på längre avstånd och utomhus; det är således viktigare än någonsin att vaccinera sig snarast. Och för den vaccinerade gäller större risk att trots allt bli infekterad och lindrigt sjuk.

Konkrete tiltak

For smittebeskyttelsen i samfunnet foreslår han:

  • Ytterligere intensivert vaksinasjons­kampanje.
  • Intensivert smittesporing med hensyn til deltaviruset, med øket frekvens-sekvensering av PCR-positive tilfeller, for å identifisere så mange «delta­tilfeller» som mulig.
  • Testing og karantene av alle kontakter og isolasjon av nye identifiserte PCR-positive personer, samt lokale restriksjoner.

En tredje vaksinedose?

Professor Björkman krever analyse av en rekke spørsmål når vi nå står innfor høsten. Det første spørsmålet som må stilles, er om det blir nødvendig å iverksette en tredje vaksinedose for risikogrupper.

Det neste er om vi trenger en tredje dose også for andre voksne. Man må finne ut om andre voksne beholder en immunitet som består, med derav følgende beskyttelse mot sykelighet.

Også for barna?

Og endelig: Er sykeligheten hos barn i ulike alders­grupper av en slik størrelses­orden at også barna bør anbefales å vaksinere seg, spesielt med tanke på delta-varianten. Dessuten: Kommer nye varianter til å oppstå, varianter som krever nye, alternative vaksiner?

Økt risiko til vinteren

Ut fra denne nytenkningen og nye strategien må smittespredningen bremses i sommer, ikke minst med sikte på nødvendig begrensning av en fjerde bølge til høsten og vinteren, i henhold til Anders Björkman.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.