For noen dager siden mottok Sveriges regjering en bestilt evaluering og undersøkelse av covid-vaksinasjon og fremtidige pandemier. Konklusjonen er å åpne for mer bruk av tvang, også mot barn uten foreldrenes samtykke.

Anders W Jonsson (C) hadde fått oppdraget om å evaluere hvordan massevaksinasjonene mot covid-19 fungerte, og hva som må gjøres for å møte utfordringene som nye pandemier kan medføre for Sverige.

Socialdemokraterna innkalte til pressekonferanse da rapporten var klar. Der deltok Jonsson, og på video deltok sosialministeren Jacob Forssmed (KD), skriver Samnytt.

Foreslår vaksinetvang, også av barn

Meldingen til pressen var at massevaksinasjonene fungerte bra, men at de må fungere enda bedre når neste virus rammer. Da må man åpne for tvangsvaksinering og unntakslover.

Det som behöver förstärkas är enligt regeringen tvångsinslagen i vaccineringen. Undantagslagar behöver komma på plats menar man som fråntar den som ska vaccineras rätten att välja mellan tillgängliga vaccin och få det insprutat i armen som staten dikterat utifrån vad som är logistiskt enklast.

Jonsson forklarte videre at foreldreretten også må gjennomgås. I fremtiden, hvis det anses nødvendig, kan barn på skolen tvangsvaksineres uten samtykke fra foreldrene.

Man vill slippa det krångel som identifierades under covid-pandemin där sköterskor inte så systematiskt som önskat kunde sticka nålen i armen på alla barn. Detta därför att man inte fick tag på ett barns båda vårdnadshavare eller en av dem satte sig på tvären.

– Här bör man göra en lagändring, att i händelse av pandemi och vaccination, då gäller inte det i patientlagen.

Sosialministeren sa dog at det inntil videre skal være mulig for foreldre å bestemme og hvilke vaksiner barn skal ta. Men han sier at staten burde være tydeligere i å kommunisere foreldre som gjør «feil», og at det å få barna vaksinert «er det kloke valget».

Hva statsråden mener med begrepet inntil videre er uklart, og det kan selvsagt oppfattes som at han åpner muligheten for å innføre vaksinetvang av barn mot foreldrenes vilje, for eksempel neste gang en såkalt pandemi dukker opp.

Utredning foreslår også at tvangsvaksinering av psykisk syke samt eldre med hjemmetjeneste. Disse gruppene hadde lavere vaksinasjonsgrad enn andre grupper.

Det ökade tvånget och undantagslagar i pandemitider motiverades på presskonferensen med att det skulle kunna rädda liv.

Sverige valgte som kjent en helt annen løsning enn de fleste andre land. De opplevde høye dødstall i 2020, men dette skyldes at eldre med nedsatt helse ikke ble beskyttet godt nok, noe Anders Tegnell også har beklaget.

Men ser man hele perioden fra 2020 til 2022 under ett, så hadde ikke Sverige høy overdødelighet sammenlignet med land som Danmark, som innførte mye strengere restriksjoner.

Dansk professor og virolog mener nedstengning og restriksjoner ikke hadde noen effekt

Sosialministeren Forssmed deltok som sagt på videolink, og snakket varmt og vaksinen som «noe av det vakreste vi har her i verden».

Fria Tider skriver om den pinlige situasjonen som fulgte.

– Hur många sprutor har du tagit?

Ministern, som blir tydligt tagen på sängen, svarar:

– Eh, ja, jag får återkomma i den frågan.

Du kan se videoen nedenfor (den fortsetter litt etter sekvensen).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.