En video hvor Tysklands helseminister Karl Lauterbach argumenterer for å benytte reiseforbud knyttet til covid-19 som klimatiltak i fremtiden spres på sosiale medier. Her litt ekstra informasjon.

I videoen får vi se et intervju hvor Lauterbach uttaler omtrent følgende:

– Av hensyn til klimaet må vi innføre visse restriksjoner på folks frihet, for eksempel må vi begrense friheten til å reise, og det kan sågar også bli nødvendig med ulike forbud.

– Det er jo nettopp dette mange kritikere har vært urolige for.

– Det er bare konspirasjonsteorier.

– Men du sa jo nettopp…

Litt undersøkelser i redaksjonen gir oss litt mer informasjon.

For det første dreier dette seg ikke om et nytt intervju. Via denne linken kan man se at intervjuet var publisert allerede februar 2021 (senest). Den gangen var Lauterbach ikke helseminister, men covid-rådgiver for regjeringen til Angela Merkel.

Det snakkes om en kronikk Lauterbach tidligere hadde fått publisert i Die Welt, og som han blir konfrontert med i dette intervjuet.

I kronikken fra 3. juledag i 2020 (nøyaktig tre år siden i dag!) skriver Lauterbacher følgende:

Å takle klimaendringene krever skritt som er «analoge» med de begrensningene for personlig frihet forårsaket av pandemien.

Lauterbach sier at hans opplevelse av bekjempelse av pandemien gjør ham pessimistisk med tanke på muligheten for at man skal klare å håndtere klimaendringene.

Han avslutter sin kronikk slik:

Jeg har inntrykk av at vi i Tyskland og i Europa,for ikke å snakke om i USA, ikke ville vært i stand til å beseire denne pandemien uten å utvikle en vaksine. Det vil imidlertid aldri bli skapt en vaksinasjon mot CO2.

Vi trenger derfor tiltak for å håndtere klimaendringer som er analoge med begrensningene for personlig frihet i kampen mot en pandemi. Jeg tviler stadig mer på at dette er oppnåelig.

Slik snakker en ekte, tysk sosialdemokrat (Lauterbach representerer SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands). Men nå i oktober 2022 måtte Lauterbach  advare om at tyske sykehus kanskje må stenge på grunn av energikrisen klimahysteriet har påført Tyskland.

– Om vi ikke reagerer hurtig og gjennomgripende vil det bli nedleggelser, sa Lauterbach til kringkasteren ARD.

En uke senere fremmet Lauterbach den tyske regjeringens forslag om å legalisere cannabis.

– Regjeringen ble i dag enige om de sentrale punktene for kontrollert distribusjon av cannabis til voksne til rekreasjonsbruk, sa helseminister Karl Lauterbach.

Les også:

Tysklands energikrise fører til krisetiltak

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.