Tysklands helseminister Karl Lauterbach. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

I Tyskland står flere sykehus i fare for å måtte stenge som følge av «grønt skifte» og energikrise i landet.

NTB melder om saken, og siterer den tyske helseministeren Karl Lauterbach:

– Om vi ikke reagerer hurtig og gjennomgripende, vil det bli nedleggelser, sa Lauterbach til kringkasteren ARD søndag.

Helseministeren sa videre at han vil ha samtaler med finansminister Christian Lindner om statlig hjelp til sykehusene tirsdag. Før det ønsker han ikke å diskutere konkrete tall.

Det tyske sykehusforbundet DKG ba sist uke myndighetene om strakstiltak for å unngå mulige stengninger og sa at sykehussektoren trenger rundt 15 milliarder euro, 156 milliarder kroner, for å dekke utgiftene for dette året og neste.

Dette er formidable beløp som det kan bli vanskelig å skaffe til veie for en økonomisk hardt skviset tysk stat.

Lauterbach stilte spørsmål ved det oppgitte anslaget søndag, men la til at «sykehusene står overfor et veldig alvorlig likviditetsproblem de neste månedene».

Tyskland har rundt 1.900 sykehus med 490.000 sengeplasser.

Energimangelen landet nå sliter med, skyldes i all hovedsak at myndighetene med vitende og vilje har lagt ned vesentlige deler av tysk energiproduksjon fra kulldrift og kjernekraftverk.

Dette skulle være en del av et såkalt grønt skifte (Energiewende på tysk), der man i stedet skal basere seg på fornybar energi. Det har vist seg å være en helt utilstrekkelig løsning, noen vil kalle det en total fiasko. Document har omtalt denne feilslåtte politikken ved flere anledninger, blant annet her. Se også link nederst i denne artikkelen.

Som et resultat av denne energipolitiske feilsatsingen har landet blitt avhengig av gassimport fra Russland. Denne importen har så sviktet etter at Ukraina-krigen begynte sist vinter.

Nå har myndighetene massive problemer med å sikre nok energi til befolkningen på over 80 millioner mennesker, og ikke minst det store, energikrevende næringslivet i landet.

Les også: 

Tyskland: – Det grønne skiftet er mislykket

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.