Har fått noe å tenke på: Tysklands statsminister Olaf Scholz. Foto: AP Photo/Michael Sohn

Offentlige bygg i Tyskland skal ikke ha en innetemperatur over 19 grader i vinter. Målet er å  spare på gass og elektrisitet.

Hva det såkalte grønne skiftet i realiteten vil innebærer for befolkningen, får tyskerne nå gradvis erfare. Til vinteren må man eksempelvis vurdere om man skal ha på seg et plagg eller to ekstra når man befinner seg i offentlige bygg.

Der skal nemlig innetemperaturen senkes til under 19 grader, for at det ikke skal forbrukes for mye strøm og gass.

Denne nye energispareplanen ble kunngjort av økonomiminister Robert Habeck i et intervju med Süddeutsche Zeitung fredag, ifølge NTB-AFP-TT.

Sykehus og andre helse- og omsorgsinstitusjoner skal, inntil videre, være unntatt fra regelen.

Men tiltakene strekker seg enda lenger, og får enda flere merkbare og synlige konsekvenser for tyskerne. For i tillegg skal myndighetene ikke lenger belyse bygninger og monumenter om natten. Det skal være bekmørkt, slik det er i land som Nord-Korea.

Tyskland bruker mye gass til oppvarming, og mye av denne kommer fra Russland. Når det nå er blitt er usikkert hvor mye av denne gassen Russland er villig til å levere framover, har landet begynt på en storstilt energisparingskampanje.

Det er uklart om det som nå er foreslått vil være tilstrekkelig. Det kan bare være et første steg i retning av svært radikale og krevende tiltak.

– Videre innsparinger trengs også i arbeidslivet, sier Habeck.

Det er på grunn av tyske myndigheters satsning på såkalt grønt skifte, noe man der kaller Energiewende, at landet har havnet i en slik situasjon. Det meste av energiproduksjon fra kullkraftverk og atomkraftverk er lagt ned, uten at man hadde noen pålitelige alternativer klare.

Nå betaler den tyske befolkningen og næringslivet prisen for disse politiske påfunnene. Tilsvarende utvikling ser man konturene av også i andre land der politikerne har programfestet «grønt skifte».

Les også: 

I seneste laget: Scholz mener det «kan være fornuftig» å beholde tyske kjernekraftverk

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.