Nyproduserte, tyske biler nær Hannover.  Foto: Julian Stratenschulte/dpa via AP

Tysklands økonomi er sterkt presset, ikke minst på grunn av feilslått energipolitikk og såkalt grønt skifte. Landet unngår med et nødskrik å havne i en økonomisk resesjon i år, ifølge nye prognoser.

Tyskland har i årtier vært Europas «økonomiske lokomotiv», og et forbilde for industriell og næringsmessig vekst og fremgang.

I de senere år har det imidlertid gått atskillig mer trått for landet. Det skyldes i stor grad beslutningen om å fase ut landets effektive energisystem basert på en kombinasjon av kull og kjernekraft.

Man ville ha grønt skifte.

Derfor skulle landet heretter basere seg på såkalt fornybar energi (hovedsakelig fra vindturbiner), samt bruke gass fra Russland som balansekraft og supplement.

Dette har blitt en fiasko på så mange måter.

Fornybarproduksjonen viste seg raskt å være et luftslott, helt ute av stand til å dekke landets enorme energibehov. Myndighetene var ført bak lyset av klimaaktivister og mennesker knyttet til vindkraftnæringen, slik man ser skje også her i landet.  Les nærmere om dette i egen sak under.

Deretter bortfalt importen av gass fra Russland, som følge av krigen i Ukraina.

Nå befinner landet seg i en alvorlig energiknipe, med skyhøye priser som er i ferd med å knekke ryggen på næringslivet.

Den tyske nasjonaløkonomien er også svekket av de massive byrder landet har påført seg selv gjennom innvandringen av migranter fra land i den tredje verden. Dette utgjør etter hvert kostnader som kan få selv et land som Tyskland til å vakle.

Det tyske næringsdepartementets seneste prognoser tyder på at det tyske bruttonasjonalproduktet (BNP) vil vokse med bare 0,2 prosent i løpet av året. NTB-AFP melder om saken.

Men det ligger altså likevel an til en viss vekst, om enn minimal. Landet ser ut til å unngå det fallet som ville kjennetegnet en resesjon.

I fjor høst fryktet myndighetene et fall på 0,4 prosent.

Det finnes ulike definisjoner på økonomisk resesjon. En av de vanligste er krympende bruttonasjonalprodukt i to kvartaler på rad.

Les også: 

– Så lett tyskerne lot seg forlede av virkelighets­fjerne drømmer!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk møtet:

Kjøp billetter til møtet her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.