Et godt belyst julemarked i Spikersuppa i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det blir ingen julelys på ringveien i Wien i år, og byens julemarkeder blir mørke. Energimangel og dyr strøm gjør at byen innfører sparetiltak. Det såkalte grønne skiftet har senket seg over Europa.

NTB-AFP melder at myndighetene i den østerrikske hovedstaden vil kutte ut den tradisjonelle og populære belysningen på de store julemarkedene i Wien.

Man har ikke regnet ut eksakt hvor mye det spares på mørkere og mindre festlige sentrumsgater. Men tiltakene kommer uansett, fordi energikrisen har ført til at strømprisen har skutt i været.

Denne krisen er i stor grad selvpåført, i og med at det ene landet etter det andre i Europa har funnet på å legge ned sikre og effektive energikilder som kjernekraft og kull.

I stedet har man valgt å satse på såkalt fornybar kraft, noe som ikke har vist seg å fungere. Og man har satset på storstilt import av olje og gass, ikke minst fra Russland.

Denne siste løsningen har vist seg å være temmelig upålitelig.

– Det blir ingen julelys på Ringveien i år, sier Wiens talsperson, Roberta Kraft.

I tillegg skal lysene på julemarkedet tennes først når det er helt mørkt, ikke i skumringen, slik de pleier.

– Det vil si at de tennes rundt en time senere hver dag, sier Kraft.

Sist fredag opplyste landets energibyrå at strømprisindeksen har økt med 256 prosent det siste året. Det vil si at strømmen koster 3,5 ganger så mye som i august i fjor.

Jule- og nyttårsfeiringen er et viktig trekkplaster for turistnæringen, som igjen er viktig for landets økonomi. I 2019, den siste julen før pandemien, besøkte over fire millioner mennesker byens julemarkeder.

I fjor skinte julelysene i rundt 30 av Wiens handlegater i sju timer om dagen fra 12. november til begynnelsen. I år blir det altså mørkt.

Det er foreløpig ingen planer om å skru av offentlig julebelysning her i landet. Men det er fortsatt lenge til desember.

Les også: 

I seneste laget: Scholz mener det «kan være fornuftig» å beholde tyske kjernekraftverk

 

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.