Elever ved Sveriges skoler tilbys gurgletester for å oppdage covid-19-infeksjon. Nå kommer det advarsler om at noen av de kinesiske testene kan være forurenset, men regionene nekter å undersøke saken.

For å lette smittesporing av covid-19, begynte Sveriges helseregioner å tilby skoler og førskoler såkalte gurgletester i løpet av høsten. Det betyr at skolene kan bestille testsett fra regionene, og deretter tilby dem til elevene dersom noen i en klasse eller gruppe viser seg å være smittet av covid-19.

Testsettet består av en beholder med bordsalt som barnet skal gurgle med i ti sekunder, et reagensglass som væsken skal spyttes ut i, og en pose hvor reagensglasset skal oppbevares. Posen overleveres skolen og overlates til PCR-testing. Regionene har kjøpt inn tester fra en rekke ulike leverandører, blant annet fra leverandøren Eurofins.

Anerkjente kontaminerte covid-tester

Eurofins er et kinesisk selskap basert i Luxembourg. Allerede i fjor la The Telegraph merke til at Eurofins’ covid-tester var forurenset – av Covid-19. Selskapet ble deretter tvunget til å ta tilbake et stort antall tester som ville blitt levert til Storbritannia.

Men en film som nylig ble publisert på YouTube tyder på at Eurofins’ problemer med forurensede produkter vedvarer. Filmen skal vise partikler og levende mikroorganismer i den angivelig sterile saltløsningen som distribueres til svenske skoleelever.

Film viser levende mikroorganismer

Tre svenske bioanalytikere filmet tester de utførte på testsett de mottok fra foreldre i Västra Götaland. Bioanalytikerne sendte på sin side filmen til Martin Stensö, som publiserte den på sin YouTube-kanal. Han ser ingen grunn til å tvile på testene, selv om bioanalytikerne ønsker å være anonyme.

– De är rädda för repressalier om de går ut officiellt med sina namn. Men de har presenterat sina bakgrunder för mig. Alla har minst fem års basutbildning och påbyggnadsutbildningar inom mikrobiologi, cellbiologi och blodanalys. Tillsammans har de 80 års samlad yrkeserfarenhet. De jobbar med att analysera blod och mikrober varje dag, så de vet ju hur man gör, sier Martin Stensö til Document.

Filmen viser krystaller som kan være salte, men også store mengder vibrerende partikler som er identifisert som levende amøber. På spørsmål om den som utfører testen har sett noe lignende før, svarer personen at hun har gjort det, men da i blodet til syke individer. Bioanalytikere finner også andre mikroorganismer som de ikke kan identifisere.

Regionen nekter å teste

Bioanalytikerne tok på sin side kontakt med Per Sikora, som er prøvetakingskoordinator ved Västra Götalands-regionen, for å presentere resultatene for ham. Til tross for de påståtte funnene i testsettet, sier Per Sikora at det ikke er noen grunn for regionen til å teste dem eller gjennomføre stikkprøver. At produktene er sertifisert av den kinesiske leverandøren, er tilstrekkelig, ifølge Per Sikora.

– Den är ju certifierad så det måste vi ju lita på att de själva gör. De följer ju samma kvalitetsregler som alla andra leverantörer, sier Per Sikora.

– Är det ingen som analyserar de här produkterna på väg från Kina? Görs det inte ens något stickprov?

– Nej. Det är ett CE-märkt kit, så följer de CE-standard så behöver vi inte göra det.

– När ni gör era kontroller, har ni mikroskoperat koksaltet då? För att kontrollera att det inte är kontaminerat? När vi har mikroskoperat har vi ju funnit fullt av levande mikrober?

– Nu är det så här att vi litar på de märkningar som våra leverantörer levererar. Det är regionens hållning att vi litar på våra leverantörer. Vi har inga anledningar att misstro det leverantörerna tillhandahåller.

– Du blir inte ens nyfiken nu när vi kan berätta att alla rör som vi har tittat på är fulla av mikrober?

– Nej. Inte speciellt. Vi har inte för vana inom sjukvården att bedriva policy making utifrån vad som i bästa fall är anekdotisk bevisföring.

– Men det här är ju akut? Det är ju våra barn som ska gurgla med det här?

– Ja. De ska enligt lagen om smittspårning provta sig.

Plast og saltvann fra Kina

Sveriges regioner velger å importere plastrør med bordsalt fra Kina, til tross for at det kunne produseres lokalt i Sverige. Heller ikke dette anser Per Sikora som et problem.

– Ska du fylla en halv miljon rör, det är jättejobbigt eftersom du måste skruva på dem också. Så du behöver ha en maskin. Även om vi har den kapaciteten på Sahlgrenska och vi har gjort det tidigare så var det tjugo personer som fick jobba heltid med det… Så vi fyller dem inte själva utan vi köper in dem och det här är den leverantör som vi har upphandlat, sier Per Sikora.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.