Kinas daværende president Hu Jintao skåler med Sveriges daværende statsminister Fredrik Reinfeldt etter det som formodentlig var et vellykket møte i Stockholm i juni 2007. Foto: Maja Suslin / NTB Scanpix

Midt oppe i en het, politisk strid mellom Kina og Sverige, avslører Expressen hvordan den tidligere svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt håver inn millioner på sine forretninger med kinesiske statsselskaper.

Årsaken til den bitre striden er den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhais skjebne. Han søkte og fikk asyl i Sverige. Tirsdag ble det kjent at en kinesisk domstol har dømt ham til 10 års fengsel.

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige har blivit allt skarpare. Samtidigt har Sveriges tidigare statsminister och M-ledaren Fredrik Reinfeldt gjort affärer med den kommunistiska diktaturen.

Tolv dagar efter att Fredrik Reinfeldt formellt lämnat över partiledarposten till efterträdaren Anna Kinberg Batra såg hans bolag Fredrik Reinfeldt AB ljuset.

Sveriges tidigare statsminister lever gott tack vare de privata uppdrag han anlitats för sedan dess.

Han har skrivit två böcker och har en tredje på gång, drar in runt 100 000 kronor per föreläsning, är rådgivare åt den amerikanska banken Bank of America Merrill Lynch och har varit ordförande för organisationen EITI som arbetar med styrning inom råvarubolag och i mars ska han väljas in i Djurgården Fotbolls styrelse.

På fem år har hans privata bolag dragit in sammanlagt runt 60 miljoner kronor i intäkter. Kostnaderna har varit förhållandevis små.

  • Fredrik Reinfeldt har efter avtal med det svenska bolaget AI NGTI gått in som ledamot i styrelsen för ett Hongkong-baserat bolag som kontrolleras av den kinesiska kommunistiska regimen.
  • På resor i Kina, på uppdrag av det svenska bolaget, har Fredrik Reinfeldt nätverkat med högt uppsatta personer i den kinesiska diktaturen.
  • Enligt avtalet skulle Reinfeldt få 2,5 procents provision på vinsten i det svenska bolaget från investeringar i svensk medicinteknik som skulle säljas till Kina. Men bolaget gjorde aldrig någon vinst.
  • Den 24-25 januari 2019 träffade Sveriges dåvarande Kina-ambassadör Anna Lindstedt den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter, Angela Gui, på hotell Sheraton i Stockholm. Hon upplevde att två affärsmän under mötet försökte hota henne till tystnad. En tredje affärsman, Niclas Adler, pratade med Angela Gui om en möjlig roll för henne som rådgivare av svensk medicinteknik i Kina. (Expressen)

Uanfektet arroganse

Det er ikke noe nytt i at avgåtte statsledere kapitaliserer opp sitt kontaktnett, så slik sett er ikke Reinfeldt noe unntak. Men ved å plassere seg dypt i Kinas lommer, samtidig som Sveriges nåværende regjering står midt oppe i en diplomatisk krise med supermakten Kina, har Reinfeldt brutt alle normale barrièrer.

Like enkelt ble det ikke for Sveriges tidligere Kina-ambassadør som ble kalt hjem etter at hunn opptrådte egenmektig.

Hon ska ha försökt hjälpa kinesiska affärsmän med kopplingar till diktaturen som ville tyst på dottern till svenske Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. Enligt UD hade Lindstedt inte förankrat mötet. Rättegången inleds i mars, men redan den nu tillgängliga förundersökningen innehåller uppgifter som är graverande för UD, vilket journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson förtjänstfullt har lyft fram i flera blogginlägg.

Där framkommer att en kollega vid ambassaden i Peking slog larm redan våren 2017 om att Lindstedt blivit för personligt engagerad i fallet:

”Det har kommit i officiella rapporter som hon har skickat hem, där det står väldigt personligt som ‘här ligger jag, jag hoppas att han ringer ikväll’ och ‘jag skrev i min dagbok i gårkväll – jag hoppas att han mår bra’. Det var alldeles för mycket.” (Expressen)

Inntil videre lever Reinfeldt godt som pensjonert statsmann og Kina-venn. Men, som Expressen skriver i sin lederartikkel for vel to uker siden:

Kinahaveriet går hela vägen upp i toppen

Les også:

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.