Tishko Ahmed og kjæresten som ble drept, Wilma Andersson. Nå reageres det på advokatenes rolle i saken. Foto: Privat/Samhällsnytt

Advokatene i drapssaken mot Tishko Ahmed (23) får nå kritikk for å ha beregnet seg skyhøye honorarer. De vil innkassere et drøyt millionbeløp for å ha forsvart den tiltalte. De etterlatte får 60 000 hver.

Dette er fasiten etter en av de styggeste drapssaker i Sverige på mange år: Den unge Wilma Andersson (17) fra Uddevalla ble drept på bestialsk vis av sin kjæreste. Den drapstiltalte Tishko Ahmed (23) fikk livstid i fengsel.

Document har omtalt saken:

«Tishko Ahmed ble mandag dømt til livsvarig fengsel for parteringsdrapet på kjæresten Wilma Andersson (17) i Uddevalla i november i fjor. Den rettspsykiatriske undersøkelsen konkluderte med at han ikke var sinnslidende, men at han har narsissistiske trekk»

«Sammen med sin far kom han (den tiltalte) til Sverige sammen fra den kurdiske regionen i Irak, i 2001. De fikk avslag på sine asylsøknader, og skulle egentlig utvises i januar 2007. Men i 2014 fikk de svensk statsborgerskap på rekordtid.»

Sakens grusomme karakterer har naturlig nok gjort den til en belastning for alle involverte. Men for den dømtes hovedadvokat, Beatrice Rämsell, har den i hvert fall også vært en temmelig gunstig affære økonomisk sett, ifølge avisen GT Expressen.

«Under måndagen dömdes hennes klient till livstids fängelse för mordet.

För sitt arbete som försvarsadvokat får Rämsell nära en miljon kronor.»

Dette får blant annet aktor i saken til å reise kritiske spørsmål:

«Jag tycker inte att ersättningen är motiverad och jag överväger om jag ska låta justitiekanslern titta på det här», säger åklagaren Jim Westerberg.

GT Expressen går dypere inn i de tallene det reageres på:

«I mitten av juni lämnade Tishko Ahmeds advokater Beatrice Rämsell och Peter Olsson in sina kostnadsräkningar till tingsrätten.

Enligt Bohusläningen, som tagit del av kostnadsräkningarna, fakturerade Rämsell för 410,5 arbetstimmar, samt 102,5 resetimmar.

I samband med att tingsrättens dom föll under måndagen stod det klart att Rämsell kommer få ersättning för det mesta av det hon fakturerat för. Beatrice Rämsell får ersättning av staten med 957 100 kronor”, står det i domen.

Etter aktoratets mening er det høye salæret et resultat av overfakturering fra advokatens side, noe man har påpekt også på et tidligere tidspunkt i rettsaken:

«Åklagare Jim Westerberg har tidigare varit kritiskt mot Rämsells ersättningskrav och menat att hon fakturerat för drygt 190 timmar för mycket.»

(Sitatene og referatet er noe forkortet av Document).

Den tiltalte Tishko Ahmed har også hatt en annen advokat i denne saken, og vedkommende har fakturert 362 943 kroner for sitt arbeid.

Det vil si at den svenske staten i denne grusomme historien ender opp med en regning på ca. 1,3 millioner kroner bare i advokatkostnader for den tiltalte.

Men samtidig som advokatene kan innkassere hundretusener på saken, er det ifølge en artikkel i avisen Fria Tider én part som må nøye seg med langt mindre. Nemlig den drepte Wilma Anderssons etterlatte. De sitter igjen med en enorm sorg, men ikke så mye annet:

«23-åringen ska även betala skadestånd till flickvännens föräldrar och syster med vardera 60.000 kronor, samt ersätta dödsboet för begravningskostnaderna».

De etterlatte vil dermed motta 60 000 kroner hver i erstatning for tapet av sin kjære, mens advokatene utfakturerer millionbeløp for å ha deltatt i rettsprosessen.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.