Situasjonen i Sverige forverres slik at man nesten ikke tror det er mulig. At det er du gamla du fria. Normalt er det ikke politi som skal behøve å leve på hemmelig adresse. Men Sverige er ikke lenger normalt.

– De kriminella går på individer, för att försöka skapa rädda poliser, säger Emma Cronberg, nationellt skyddsombud.

Selv Aftonbladet begynner å bli bekymret. Men det er langt igjen til man tør å tenke løsninger.

Hvor ille må det bli før svenske politikere våkner? De risikerer å havne så langt etter at utviklingen løper fra dem.

Før angrep de kriminelle politiet som «kår» som gruppe. Nå går de etter enkeltpoliti. Det er å bryte kjedens svakeste ledd. Når en politi tvinges få beskyttelse demoraliserer man samtidig hans eller hennes kolleger.

Politikvinnen Åsa Wulff beskrev hvordan hun selv ble truet på livet sammen med sin familie:

”Han spänner ögonen i mig och lovar mig om och om igen att jag och min familj ska dö. Att jag ska tro honom. Att han menar allvar.”

Åsa Wulff flyttar, får skyddade personuppgifter – som röjs. Hon har kollegor som alltid tittar under sina bilar efter möjliga sprängladdningar innan de vågar sätta sig i bilen. “En oro har byggt bo”.

Hva kan man gjøre? Masse. Riksdagen kan vedta drakoniske lover: Automatiske straffer for trusler mot offentlig tjenestemann. De skal være høye. Dødstrusler skal gi flere års fengsel. Automatisk. Deretter tap av statsborgerskap og utvisning av hele familien.

Staten må vise at den mener alvor. Først da vil den sette seg i respekt.

Slik det nå er er det de kriminelle som har initiativet.

Det finnes ikke tegn til at man tør å se problemene i hvitøyet. Aftonbladet vil ikke forstå hva det vil si for dem når politiet ikke lenger kan gjøre jobben sin.

Under 2017 behövde omkring 200 polisanställda i Sverige skyddsåtgärder, i flera fall har hela familjer flyttats. Anledningen kan vara allt från konkreta dödshot till att en känd gängkriminell med tillgång till automatvapen uppehåller sig envist utanför en polis hem.

Alle som tror det kommer til å gå over eller at det hjelper med en debatt på TV: Volden har kommet så langt at kun drastiske tiltak vil hjelpe.

Man må studere metodene som er brukt i counterinsurgency: Internering er ett alternativ til man får kontroll på situasjonen.

Truslene gjelder ikke bare politi, men alle offentlige myndigheter: Skatteetaten, sosialhjelpskontor. Vi har sett tendenser også i Norge.

– Allvarligheten i hoten har ökat, säger Lars Heimbrand, verksamhetsskyddschef i Göteborg som hanterade 40 ärenden förra året.

– Och det är ju inte bara inom polismyndigheten. Om man tror man kan få en polisanställd att inte göra sitt jobb genom att skrämma vederbörande, dår är det ju en risk mot demokratin. Det är ju inte bara polismyndigheten, det förekommer inom skattemyndigheten och kronofogden och många myndigheter.

Ute i forstedene råder en taushetskultur. Folk tør ikke fortelle hva de har sett. Politiet kommer ingen vei i undersøkelsene. Det er også et innslag av skepsis eller direkte fiendtlighet mot svenske myndigheter.

– När de ser grannen få inbrott ringer man inte polisen, när vi knackar dörr är det ingen som säger nåt. De är rädda för att själva bli utsatta. Sen kan det också finnas en misstro mot samhället och mot polisen

Det er noe håpløst over Sverige. Man manner seg opp og erkjenner hvor ille det er, før man synker tilbake. Å peke på en vei ut av uføret synes umulig. Håpløsheten blir selvforsterkende.

Fortsatt holder politikerne virkeligheten på avstand og de som holder stand, som politiet, blir stadig svakere.

Politikerne forstår ikke hva de holder på med.

 

Våldet mot poliser trappas upp: ”De går på individer”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂