Det som har skjedd med gjengkriminaliteten i Sverige, gjør også inntrykk på oss, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Uttalelsene kom i forbindelse med med Nordisk råds møte i Oslo, hvor Støre tirsdag hadde et eget møte med sin svenske kollega Ulf Kristersson. Møtet ble etterfulgt av en pressekonferanse hvor Støre understreket at den svenske gjengkriminaliteten gjør inntrykk også blant nordmenn.

– Vi følger med stor uro det Sverige har opplevd, sa han.

Støre sa at det er tendenser til gjengstruktur også i norske kriminelle miljøer, og at det tas på stort alvor. Det er kanskje mer enn tendenser når politiet går ut og sier at de kun klarer å overvåke 40 av de over 100 kriminelle gjengene som allerede opererer i Norge.

Han viste også til det forsterkede politisamarbeidet ved grensen mellom Norge og Sverige.

Men det ser ikke ut til å noen særlig effekt, siden det beryktede og ekstremt voldelige Foxtrot-nettverket opererer i i elleve av tolv norske politidistrikter, ifølge Kripos-sjef Kristin Kvigne.

Kripos: Svenske kriminelle nettverk aktive i nesten hele landet

Kristersson understreket at Sveriges ambisjon er å forebygge og bekjempe kriminalitet, ikke at problemene skal flyttes til naboland.

– Vi lærer mye av Danmark, sa han om arbeidet med å bekjempe gjengene. (NTB-Are Føli)

Ellers var samtalene under møtet til Nordisk råd preget av krigene i Ukraina og Midtøsten. Både NATO-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Støre sier at krigen mellom Gaza og terrororganisasjonen Hamas ikke må overskygge situasjonen i Ukraina.

– Vi må klare begge deler. Men det er en utfordring når det skjer noe så dramatisk som i Midtøsten, sier han til NTB.

Norge var som kjent det eneste nordiske landet som som stemte for en resolusjon av Jordan som tok til orde for våpenhvile på Gazastripen, uten eksplisitt å fordømme Hamas’ terrorhandlinger i Israel. Sverige, Danmark, Finland og Island valgte i stedet å avstå fra å stemme.

– Vi stemmer for det vi mener er rett i verden, sa Støre på pressetreffet med Ulf Kristersson.

Å avstå fra å stemme kunne sende et signal om «doble standarder», ifølge Støre.

Kristersson ønsket på sin side ikke å stemme for en resolusjon som ikke fordømte Hamas.

Det virker ikke som hverken Kristersson eller Støre har politisk evne og vilje til å gjøre noe med hovedårsaken til den eksploderende kriminaliteten.

Dette er ikke en mening, det er et faktum som offisielle tall fra myndighetene i forhold til antall innvandrere selv viser, samtidig som SSB rapporterer om en stor overrepresentasjon av innvandrere i særlig grov kriminalitet som vold, drap, skytinger, voldtekter og fornedringsran.

Les også:

«Gaza» i Sverige: Brøt seg inn i hus, drepte faren og såret barn og mor, i «feil hus»

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.