Tre menn er dømt til seks og et halvt års fengsel for drapsforsøk ved Oslo Konserthus i fjor høst. Skytingen bar preg av å være forsøk på likvidering, mener retten.

Handlingen var planlagt, og alle tre, Elias El-H. (24), Enes H. (23) og Hussain M. (22), medvirket til drapsforsøk, slår Oslo tingrett fast.

Retten vil understreke at selve hendelsen ble utført raskt og målrettet. Rent objektivt bar hendelsen preg av å være forsøk på en henrettelse.

Aktor fornøyd

Aktoratet ved statsadvokat Trude Antonsen og politiadvokat Christian Hatlo påstod åtte års fengsel for samtlige da saken i november gikk for tingretten, som imidlertid mente seks år og seks måneder holdt.

De er likevel fornøyd med dommen.

– Vi er fornøyd med at retten har delt vårt syn på bevisene, og så konstaterer vi at straffeutmålingen er noe lavere, men vi kommer ikke til å anke den, sier statsadvokat Antonsen til Document.

Skutt mens han hadde sex i bilen – aktor krever åtte års fengsel for drapsforsøk

Hussains forsvarer Usama Ahmad sier at det er for tidlig å si om hans klient vil anke. De øvrige to forsvares av Trygve Staff og Catharina Cecilie Gjestli, som tirsdag kveld ikke hadde besvart Documents henvendelser.

De tre mennene har hele tiden nektet straffskyld.

Skutt mens han hadde sex

Under rettssaken kom det frem at offeret var midt i seksualakten da han ble skutt. Mannen (22) satt i bilen sin på parkeringsplassen under Oslo Konserthus og hadde sex med en kvinne da skuddene rammet.

22-åringen ble truffet i overkroppen av et skudd fra et grovkalibret våpen, det andre skuddet traff bilen. Kvinnen satt da oppå mannen, men kastet seg straks ned på gulvet i bilen. Det var så nære på at hun ble truffet at påtalemyndigheten vurderte å ta ut tiltale for to drapsforsøk.

Foranledningen var en bagatellmessig krangel på utestedet Papyon i Klingenberggaten i Oslo sentrum kort i forveien.

Retten kom til at alle tre er skyldige i medvirkning til forsøk på drap, og alle får i utgangspunktet seks år og seks måneder, men Elias El-H. dømmes til fengsel i seks år og ti måneder som såkalt fellesstraff med resttid fra tidligere dom for voldelige ran.

Nektet å forklare seg

Hussain M. ville ikke forklare seg, hverken for politiet eller i retten. Retten fester ingen lit til de to andres forklaringer.

Retten har i stedet lagt vekt på videoovervåking, bompasseringer, teledata og data som viser snapsamtaler, og når de tiltaltes telefoner har vært avslått eller tomme for strøm. Videre har retten lagt vekt på de forklaringene som er gitt i retten, herunder at enkelte forklaringer fremstår oppkonstruert for å beskytte de tiltalte.

Enes H. ville ikke forklare seg for politiet. Forklaringen han ga i retten fremstod dels oppkonstruert for å passe de tekniske bevisene i saken, og dels i strid med den øvrige bevisførselen, skriver tingrettsdommer Ingvild Boe Hornburg. Retten utelukket derfor hans forklaring.

Hussain M. kjøpte billett til Pakistan to dager etter drapsforsøket og reiste til Pakistan neste dag, noe som får retten til å lure på flere ting:

Hvorfor bestilte han billett til Pakistan så sent dersom turen var planlagt i mange måneder, slik hans onkel forklarte i retten? Og hvorfor informerte ikke [Hussain] [kjæresten] om at han skulle reise til Pakistan?

Hussains manglende forklaring er et bevismoment som taler for at Hussain er skyldig, resonnerer retten.

Uklart motiv

Det var en uoverensstemmelse mellom Hussain og Enes mot 22-åringen på Papyon, men etter rettens syn har ikke påtalemyndigheten ført fullt bevis for hva som var motivet for at 22-åringen ble skutt. Det er heller ikke nødvendig, skriver retten.

Retten konstaterer at det ble skutt to skudd mot 22-åringen, hvorav det ene traff ham i brystet. Prosjektilet sitter fremdeles kilt mellom hjertet og mellomgulvet, heter det i erklæringen fra den rettsmedisinsk sakkyndige, professor Lars Uhlin-Hansen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han antok at prosjektilet lå innkapslet, og at det var grunnen til at det ikke var fjernet. Han vurderte skadene slik:

Basert på legenotater og gjennomgang av røntgen- og CT bilder, foreligger det en innskuddsåpning i venstre side av brystet, litt ovenfor og til venstre for brystvorten. Prosjektilet har gått gjennom hud, underhud og muskulatur og muligens truffet et ribben, for så å endre retning. I stedet for å gå inn i brysthulen har det fulgt muskulaturen på innsiden av brystveggen ned mot mellomgulvet, for å ende opp helt inn mot nedre del av hjertet, 3,3 cm fra hudoverflaten foran på brystet. Prosjektilet har ikke rammet indre organer eller store blodkar, men har vært svært nær både venstre lunge og hjertet.

“Dersom prosjektilet ikke hadde endret retning, kunne det muligens ha rammet lunge, hjerte og store blodkar. Dette kunne i så fall ha medført en rask død.”, konkluderer Uhlin-Hansen.

Forklaringer preget av gruppelojalitet

Retten har lagt vekt på at forklaringene i saken, både fra de tiltalte og flere av vitnene, “var preget av gruppelojalitet og motvilje mot å avgi forklaring. Alle tre er dømt for vold tidligere, og [Hussain] og [Enes] er dømt for å ha medvirket til at det ble skutt med hagle mot en bil. Også dette har påvirket rettens vurdering av deres subjektive skyld.”

Det var bare flaks at kvinnen 22-åringen var sammen med ikke ble truffet, fastslår retten.

Det skjerper alvoret av handlingen at skuddene ble avfyrt på et offentlig sted hvor andre personer enn [22-åringen] var til stede. [Kvinnen] befant seg svært nære [22-åringen], og det fremstår for retten som ren flaks at hun ikke ble truffet. Videre har retten lagt vekt på at forsøket ble begått mot en person i en forsvarsløs situasjon, av flere i fellesskap og at det ble avfyrt to skudd. Det er også relevant at det ikke var en impulspreget reaksjon, men planlagt gjennom to timer.

22-åringen forklarte i retten at han psykisk er preget av hendelsen og at han hver dag tenker på at han har en kule i kroppen, noe retten la vekt på ved straffeutmålingen.

Ingen formildende momenter

Retten fant ingen formildende omstendigheter for noen av de tiltalte.

Elias El-H. er tidligere domfelt for grove ran, noe retten la vekt på i skjerpende retning. Han ble 10. august 2022 prøveløslatt fra soning av denne dommen, og hans medvirkning til drapsforsøk ble begått i prøvetiden.

Etter rettens syn må det legges betydelig vekt på at han så kort tid etter prøveløslatelsen gjorde seg skyldig i nye alvorlige forhold. Retten er derfor ikke i tvil om at det bør utmåles en fellesstraff.

Enes H. og Hussain M. er tidligere dømt for forsøk på kroppsskade etter å ha skutt mot en bil, også dette legger retten vekt på i skjerpende retning.

De tre dømmes også til å betale 22-åringen 6.000 kroner i erstatning for skader på bilen hans, samt 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.