Mannen som er siktet for å ha skutt og alvorlig såret en mann i Oslo lørdag, ble i fjor dømt for tre voldelige ran. Et av ofrene fikk hjernerystelse etter kraftig vold mot hodet.

Søndag ble ytterligere en mann i 20-årene pågrepet etter skyteepisoden i Vika i Oslo. Han er i likhet med Elias El-H. siktet for medvirkning til drapsforsøk.

Elias El-H. ble mandag fengslet for fire uker, siktet for drapsforsøk. Oslo tingrett har forbudt offentlig gjengivelse av hele fengslingskjennelsen.

Dømt for flere voldelige ran

Elias er imdlertid ikke ukjent for politi og rettsvesen. I fjor ble han og en kamerat begge dømt til ett og et halvt års fengsel i Borgarting lagmannsrett for å ha ranet to gutter på 17 og 18 år på Lysaker i Bærum i februar 2018.

De ble samtidig dømt for et voldelig ran mot en drosjesjåfør (74) i desember 2017.

Det fremgår av dommen fra lagmannsretten at ungdommene på Lysaker ble kraftig banket opp.

«..det [må] i skjerpende retning legges vekt på at begge de fornærmede ble utsatt for flere kraftige slag mot ansiktet/tinningen – slag som kunne medført langt alvorligere følger enn det de faktisk fikk. [17-åringen] ble påført hjernerystelse og en skade på øyet. Skaden på øyet innebar nedsatt syn som først ble leget etter flere uker. Han var også sykemeldt en periode. Særlig [17-åringen] har slitt med psykiske ettervirkninger som følge av ranet.

I tingretten forklarte 17-åringen at han fikk tåkesyn på det høyre øyet.

Han ble sendt til Ullevål sykehus, der de sa at han hadde fått øyerystelse og hjernerystelse. Han ble sykmeldt i 6 uker med forbud mot fysisk aktivitet i 4 uker. Øyet er nå blitt bra. Han har fått psykiske problemer og går til psykolog. Han har fått mye skolefravær på grunn av manglende søvn, han våkner av mareritt.

«Betydelig vold»

Lagmannsretten legger til grunn at også 18-åringen «ble utsatt for betydelig vold i form av flere harde, målrettede slag med knyttet hånd mot ansiktet fra [Elias El-H.’s] side.» 18-åringen blødde kraftig fra nesa og et sår i ansiktet.

Ranshandlingene var skremmende for de fornærmede; de ble angrepet bakfra sent om natten i et område hvor det på det aktuelle tidspunktet ikke var andre personer.

Likevel mente Borgarting lagmannsrett, i motsetning til Oslo tingrett, at ranene ikke kvalifiserte til «grovt ran».

Strafferammen for grovt ran er 21 års fengsel. Simpelt ran, som de ble dømt for, har en strafferamme på seks år.

Måtte slutte i jobben

Også drosjesjåføren slet med ettervirkninger etter ranet han ble utsatt for. Lagmannsretten viser til at ranet førte til at han sluttet som drosjesjåfør.

[N.N.] var på tidspunktet for ranet 74 år gammel. Han ønsket å fortsette som drosjesjåfør til han fylte 75 år den 27. oktober 2018. På grunn av ranet kom han av fysiske og psykiske årsaker aldri tilbake i arbeid. Han var i lengre tid hoven i nakke/skuldre og han har slitt med nattesøvnen. I en periode fikk han oppfølging av psykolog.

Straffen for de tre ranene endte på 18 måneders fengsel, som likevel var en skjerping i forhold til dommen i Oslo tingrett på 14 måneder.

Dommen i Borgarting falt i februar i fjor. Tre måneder senere fikk Elias El-H. nok en dom for blant annet biltyveri og besittelse av marihuana og kokain. Oslo tingrett dømte ham til 36 dagers betinget fengsel og bot på 4.000 kroner.

– Flere involvert

Tirsdag hadde politiet ennå ikke tatt stilling til om mannen som ble pågrepet søndag skal fremstilles for varetektsfengsling, sa politiadvokat Christian Hatlo.

– Det vil vi ta stilling til i løpet av dagen, og han vil i så fall framstilles for fengsling onsdag.

Hatlo mener enda flere var involvert i skytingen.

– Vi mener at det er flere involvert enn de to vi har pågrepet. Bevisbildet tyder på det.

Politiadvokaten sier at ingen flere så langt er siktet, men at politiet har forskjellige personer de jobber opp mot.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.