Kommentar

Almgården i Malmø var Sverigedemokratenes beste valgdistrikt i 2006. Hver fjerde stemte SD, men nesten ingen ville innrømme det overfor pressen. Nå sier langt fler at de vil stemme SD, og ingen skammer seg lenger over det.

Almgården er et slikt område som Klassekampen skulle sverme for som typisk grasrot og folkelig. Men som i Norge stemmer ikke grasrota rødt, de røde har ikke forsvart vanlige folks behov for trygghet og ærlighet.

Reportasjen i Sydsvenskan er tankevekkende. Man kunne skrevet noe lignende fra Groruddalen. Problematikken er den samme, tristessen er bare enda større i Malmø.

Almgården står på röd jord. Alltsedan området byggdes i glappet mellan 1960- och 70-tal har Almgården varit ett av Socialdemokraternas starkaste fästen i Malmö. Tappet började på 1990-talet och har fortsatt.

I senaste valet tappade S 7,3 procentenheter på Almgården.

I samma val tog Sverigedemokraterna ett jättekliv, från 10,4 till 23 procent.

Socialdemokraterna har sedan 2006 gjort aktiva försök att vinna tillbaka förlorade Almgårdenröster.

– De som bor i Almgården förmedlar ofta en känsla, inte fakta. Det går inte att säga att en persons känsla inte stämmer. Vi måste bemöta dem känslomässigt, låta dem reda ut saker själva. Många är väldigt besvikna på Socialdemokraterna, sa Andreas Schönström (S) i samband med dörrknackning i våras.

En av de många dörrar det har knackats på tillhör butiksbiträdet Maria Rosén, 40 år.

– Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv. Palme var det bästa som fanns, säger hon.

Men när flera aktiva socialdemokrater, med riksdagsmannen Luciano Astudillo i spetsen, i våras ringde på Maria Roséns dörr, fick de veta att årets röst går till Sverigedemokraterna. Så röstade Maria Rosén 2006 också.

– Min son har blivit rånad två gånger. Malmö är för litet för att ta emot så här många invandrare.

– Mona Muslim klarar jag inte av. Hon går i moskén oftare än i Svenska kyrkan och vet ingenting om Svenssonliv. Sverigedemokraterna pratar vårt språk. De pratar arbetarnas språk, säger Maria Rosén.

Og slik lyder det, fra den ene til den andre. ICA-butikken er navet i lokalmiljøet. Innehaveren har stemt moderaterna i alle år. Men nå vurderer han også SD, han er ranet to ganger på like mange dager.

Sedan tidigt 1980-tal ägs och drivs butiken av Greger Davidsson. När Sydsvenskan kommer på besök har butiken blivit rånad två dagar i sträck.

– Klarar sig Moderaterna utan min röst, så röstar jag sverigedemokratiskt, säger Ica-handlaren.

Rosengård er favorisert, likevel kommer de til Almgården for å stjele.

Mor och dotter, liksom många andra Almgårdenbor, berättar om nattliga besök från Rosengård. Om killgäng som kommer med avbitare och försvinner med cyklar. Upprördheten är stor över upplevd orättvisa, som det faktum att Rosengård har flera konstgräsplaner för fotboll, när Almgården inte har en enda.

Sverigedemokraternas starkaste fäste