De to siste årene er over 200 mennesker drept i Sverige. Samtidig som det blir stadig flere drap, oppklares stadig færre av dem.

I fjor ble mer enn 100 mennesker drept i Sverige, tallet var omlag det samme i 2015. Antallet har økt på 2000-tallet, men enda mer urovekkende er det at stadig færre oppklares.

Tidlig på 1990-tallet ble over 80 prosent av drapene oppklart, men etter årstusenskiftet har andelen gradvis sunket for i fjor å havne på 67 prosent, melder Sveriges Radio.

Det har også vært en kraftig økning i antall drap begått i kriminelle oppgjør i Sverige, og av disse oppklares bare hvert femte drap.

I 2015 og 2016 ble 56 mennesker skutt og drept i det politiet betegner som oppgjør mellom kriminelle.

– Det har blivit så oerhört många fler såna här fall över tid. Det var fyra i början av 1990-talet och då hade man en uppklaring på 80 procent.

– Nu har vi närmare 30 fall och senaste två åren ligger uppklarningen på 21 procent, sier Mikael Rying, kriminolog på politiets Nationella operativa avdelning NOA (tidl. Rikskriminalpolisen).

En av årsakene til at fire av fem slike drap forblir uoppklarte, er at personer i kriminelle miljøer sjelden vil snakke med politiet. Andre vil heller ikke si noe, enten av frykt for represalier eller som følge av lojalitet.

– Många av morden är kopplade till varann också, sker ett mord så sker ett till som hämnd och så kan det här pågå under ganska lång tid. Det gör också att blir svårare att klara upp fallen, sier Mikael Rying.

SR: Färre mord klaras upp

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂