Sveriges mest kjente journalistiske produksjon, Uppdrag granskning på SVT, har undersøkt dommene i forbindelse med de eskalerende skyteepisodene i Sverige. De konkluderer med at kun litt over halvparten av de kriminelle gjerningsmennene blir dømt.

– Det är ett problem för rättssamhället, säger Martin Weyler, rådman vid Solna tingsrätt.

Sverige er i ferd med å slå rekorder, men ikke de rekordene man ønsker å slå. Allerede i augusr har 45 personer blitt skutt og drept, det er det samme som hele fjoråret, som absolutt ikke var en höjdare.

Tittelen til sendingen er Där mördara går fria.

På 90-tallet ble 80 prosent av drapsmennene i kriminelle miljøer oppklart. I dag er det samme antallet 25 prosent. Rettsvesenet har forfalt.

– Det finns många problem att vi har så få fällande domar i de här ärendena. När de gör sådana här brott och kommer undan med det, då ökar de sitt våldskapital och har större möjlighet att sprida skräck där de bor, säger Johan Segerholm, inspektör vid grova brottsgruppen i Uppsala.

Uppdrag Granskning har undersøkt dommer knytter til drap de siste fire årene. De skytingene som har kriminell bakgrunn har en andel dommer på 53 prosent. Men for alle andre skytinger er dommene over 80 prosent.

Det lønner seg altså å være gangster i dagens Sverige.

– Domstolar är mindre benägna att plussa ihop bevisning, alltså man vill dela upp den, och titta på varje del för sig. Bevisningsvärderingen har blivit tuffare i domstolarna, säger Johan Segerholm vid Uppsala-polisen.

Segerholm mener domstolene har for lite vilje til å søke bevis når kriminelle er involvert.

— Det måste samtidigt gå att diskutera frågor om beviskrav. För att få till en verklig förändring i uppklaringen av de här brotten, då tror jag det krävs mer än att vi putsar på våra arbetsmetoder.

Så få skjutningar leder till fällande dom i Sverige

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.